Ναγκόρνο-Καραμπάχ: 120.000 Αρμένιοι ίσως φύγουν από την περιοχή - Φόβοι για εθνοκάθαρση

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: 120.000 Αρμένιοι ίσως φύγουν από την περιοχή - Φόβοι για εθνοκάθαρση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου
0

Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής εκφράζοντας φόβους για εθνοκάθαρση.  

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που αναγνωρίζεται de jure ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια 24ωρη επίθεση-αστραπή του αζερικού στρατού. Η διαδικασία παράδοσης των όπλων των Αρμενίων μαχητών του θύλακα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο λαός μας δεν θέλει να ζει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99.9% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη. Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως ντροπή και όνειδος για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτοί που ευθύνονται για τη μοίρα μας θα λογοδοτήσουν μια μέρα ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους», δήλωσε στο Reuters ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματά τους και θα ενσωματώσει την περιοχή. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση να τους βλάψει.

Τι σημαίνει η αποχώρηση χιλιάδων Αρμένιων προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ;

Η έξοδος τόσο πολλών ανθρώπων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί άλλη μια ανατροπή στην ταραχώδη ιστορία της περιοχής, η οποία έχει βρεθεί ανά τους αιώνες υπό την εξουσία Περσών, Τούρκων, Ρώσων, Οθωμανών και Σοβιετικών.

Επίσης μπορεί να αλλάξει την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ένα μωσαϊκό εθνοτικών ομάδων όπου διασταυρώνονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και όπου η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράν αγωνίζονται για επιρροή.

Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά δηλώνει ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να φύγουν αν θέλουν, ενώ ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε ότι θα πρέπει να παραμείνουν εκτός αν δεν είναι ασφαλές γι'αυτούς να το κάνουν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM