Ναγκόρνο-Καραμπάχ: 120.000 Αρμένιοι ίσως φύγουν από την περιοχή - Φόβοι για εθνοκάθαρση

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: 120.000 Αρμένιοι ίσως φύγουν από την περιοχή - Φόβοι για εθνοκάθαρση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου
0

Οι 120.000 Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής εκφράζοντας φόβους για εθνοκάθαρση.  

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που αναγνωρίζεται de jure ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια 24ωρη επίθεση-αστραπή του αζερικού στρατού. Η διαδικασία παράδοσης των όπλων των Αρμενίων μαχητών του θύλακα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο λαός μας δεν θέλει να ζει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99.9% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη. Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως ντροπή και όνειδος για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτοί που ευθύνονται για τη μοίρα μας θα λογοδοτήσουν μια μέρα ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους», δήλωσε στο Reuters ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματά τους και θα ενσωματώσει την περιοχή. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένως αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση να τους βλάψει.

Τι σημαίνει η αποχώρηση χιλιάδων Αρμένιων προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ;

Η έξοδος τόσο πολλών ανθρώπων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί άλλη μια ανατροπή στην ταραχώδη ιστορία της περιοχής, η οποία έχει βρεθεί ανά τους αιώνες υπό την εξουσία Περσών, Τούρκων, Ρώσων, Οθωμανών και Σοβιετικών.

Επίσης μπορεί να αλλάξει την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ένα μωσαϊκό εθνοτικών ομάδων όπου διασταυρώνονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και όπου η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράν αγωνίζονται για επιρροή.

Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά δηλώνει ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να φύγουν αν θέλουν, ενώ ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε ότι θα πρέπει να παραμείνουν εκτός αν δεν είναι ασφαλές γι'αυτούς να το κάνουν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM