Το Κρεμλίνο εκφράζει την ανησυχία του για το ρήγμα στις σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ευελπιστεί ότι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα ληφθούν υπ' όψιν, χωρίς ωστόσο να διασαφηνίζει ποια είναι αυτά τα συμφέροντα.

 

«Είναι βέβαια φυσικό να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό μας ανησυχεί» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

 

Παράλληλα ο ίδιος συνεχίζοντας τις δηλώσεις του είπε: «Ελπίζουμε ότι παρόλα αυτά η σοφία θα θριαμβεύσει, όμως την ίδια στιγμή ελπίζουμε ότι όλα τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα ληφθούν υπ όψιν».

 

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε τι είχε υπ' όψιν όταν μιλούσε για τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά είπε: «Όσον αφορά στα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η ίδια η Εκκλησία πρέπει να δώσει διευκρινίσεις. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις εκκλησιαστικές υποθέσεις» διευκρίνισε ο Πεσκόφ, Ωστόσο παρατήρησε ότι εφόσον η ορθοδοξία « είναι μια από τις βασικές θρησκείες στην Ρωσία, τότε είναι φυσικό εμείς να μην αδιαφορούμε για το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις άλλες εκκλησίες».

 

«Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι πια η καρδιά της ορθοδοξίας»

 

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα επιθετική παρέμβαση έκανε σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος  Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιλαρίων. 

 

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ο μητροπολίτης  ανέφερε πως με την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχασε το δικαίωμα να ονομάζεται «καρδιά της ορθόδοξης πίστης. Δεν έχουμε ένα συντονιστικό κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας πια, πρέπει να είναι σαφές αυτό. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ενέργησε αυτοκαταστροφικά ως το να αναγνωρίζεται ως τέτοιο», σημείωσε. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, RT