Παρέμβαση ΗΠΑ για τη Λιβύη: Ο Πομπέο ζήτησε την «άμεση διακοπή» των επιχειρήσεων του Χάφταρ

Παρέμβαση ΗΠΑ για τη Λιβύη: Ο Πομπέο ζήτησε την «άμεση διακοπή» των επιχειρήσεων του Χάφταρ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Την «άμεση διακοπή» των επιχειρήσεων του Χάφταρ ζήτησε ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ προκαλούν οι μάχες κοντά στην Τρίπολη και η Ουάσινγκτον ζητεί την «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε να γίνει στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε σήμερα τα ξημερώματα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, αργά το βράδυ της Κυριακής, χωρίς να διευκρινίσει εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή αντιμαχόμενοι.

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του Φάγεζ ας Σάρατζ.

Δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη», ανέφερε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Πομπέο, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν «επειγόντως σε αποκλιμάκωση» της κατάστασης και να διεξαγάγουν συνομιλίες.

Η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του 75χρονου Χάφταρ «θέτει σε κίνδυνο αμάχους και υπονομεύει την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Λίβυους», επιμένει ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ, μαζί με τους διεθνούς εταίρους τους, συνεχίζουν να πιέσουν τους Λίβυους ηγέτες να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες), του Γασάν Σαλάμε», προσθέτει.

Η «πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να ενωθεί η χώρα και να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλους τους Λίβυους», καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ' εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά εκθέσεις του ΟΗΕ.

Ο ΛΕΣ εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές στη νότια Τρίπολη ενώ δυνάμεις του προέλασαν προς το κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με κατοίκους.

Η έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ φάνηκε να κατέλαβε την ΚΕΕ αλλά και τον ΟΗΕ εξαπίνης, αλλά και να διέγραψε τα σχέδια να διεξαχθούν εκλογές για να τερματιστεί η παρατεταμένη αστάθεια στη Λιβύη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεό του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε πρόσφατο βίντεο του στα social media θεωρήθηκε ότι μοιράστηκε πλάνα από το εσωτερικό της νέας βασιλικής κατοικίας, όπου μετακόμισαν πριν λίγες ημέρες με την Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους
LIFO NEWSROOM
Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Διεθνή / Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τον ρόλο που την καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη, η δημοφιλής καλλιτέχνιδα μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για τις δύσκολες συνθήκες που βίωνε παρασκηνιακά
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΤΑ

Διεθνή / Γαλλία: Σε κατ' οίκον περιορισμό «καταδικάστηκαν» γάτα και ιδιοκτήτρια μετά από καταγγελία γειτόνισσας

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στη Γαλλία, ανέφερε πως ο γάτος έμπαινε στον κήπο και κατέστρεφε τα φυτά της - Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις για τη δικαστική απόφαση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM