Παλαιστίνιοι μαχητές εκτοξεύουν δεκάδες ρουκέτες από τη Γάζα

Παλαιστίνιοι μαχητές εκτοξεύουν δεκάδες ρουκέτες από τη Γάζα Facebook Twitter
EPA
0

Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν σήμερα το πιο έντονο φράγμα πυρός κατά του Ισραήλ μετά τον πόλεμο της Γάζας το 2014 και ισραηλινά αεροσκάφη ανταπέδωσαν σε μια απότομη αύξηση των εχθροπραξιών έπειτα από εβδομάδες βίας στα σύνορα.


Τουλάχιστον τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από οβίδες, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας, μετά την εκτόξευση δεκάδων όλμων και ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας στο νότιο Ισραήλ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από την παλαιστινιακή πλευρά.


Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα ανεχθεί τέτοιες επιθέσεις και τα πολεμικά αεροσκάφη του έπληξαν περισσότερους από 30 στόχους που ανήκουν σε ένοπλες οργανώσεις, περιλαμβανομένης μια υπό κατασκευή διασυνοριακής σήραγγας, ανέφερε ο στρατός. Κατηγόρησε το κίνημα Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, και τον υποστηριζόμενο από το Ιράν Ισλαμικό Τζιχάντ ότι εξαπέλυσαν τα κύματα των επιθέσεων.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις ομοβροντίες πυρών, όμως σημειώνονται αφότου ο Ισλαμικός Τζιχάντ δεσμεύθηκε να πάρει εκδίκηση μετά τον θάνατο τριών μελών του την Κυριακή από βομβαρδισμούς ισραηλινού άρματος μάχης.

Ο ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, εκπρόσωπος των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (SDF), δήλωσε πως τα πιο εκτεταμένα πλήγματα από τη Γάζα μετά τον πόλεμο των επτά εβδομάδων του 2014 είχαν ως αποτέλεσμα επίσης «τη μεγαλύτερη ανταποδοτική επίθεση των IDF» από τότε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περισσότεροι ότι περισσότεροι απο 25 όλμοι και ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα. Πολλές από τις ρουκέτες καταρρίφθηκαν από το σύστημα αναχαίτισης ρουκετών Iron Dome και άλλες έπεσαν σε άδεια οικόπεδα και σε αγροτική γη.

Μία εξερράγη στην αυλή ενός νηπιαγωγείου, προκαλώντας ζημιές στους τοίχους και σκορπίζοντας μπάζα και οβίδες, περίπου μία ώρα πριν από το προγραμματισμένο άνοιγμά του.

Εκπρόσωπος της Χαμάς υπεραμύνθηκε των σημερινών επιθέσεων λέγοντας πως πρόκειται για «φυσική απάντηση σε ισραηλινά εγκλήματα». Εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ είπε πως «το αίμα του λαού μας δεν είναι φτηνό».

Στήλες μαύρου καπνού και σκόνης υψώνονταν από τις εγκαταστάσεις που αποτέλεσαν στόχο. Οι ισχυρές εκρήξεις έσεισαν κτίρια σε κοντινή απόσταση, προκαλώντας πανικό στα πλήθη στους δρόμους και στις αγορές σε ώρα αιχμής. Το υπουργείο Παιδείας της Γάζας δήλωσε ότι οβίδα από πύραυλο έπεσε σε ένα σχολείο.

Ο Νικολάι Μλάντενοφ, ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για «την εκτόξευση αδιακρίτως ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές από τη Γάζα προς κοινότητες στο νότιο Ισραήλ».

Οργανωτές των παλαιστινιακών διαδηλώσεων στα σύνορα ξεκίνησαν σήμερα με πλοιάριο από τη Γάζα σε μια πρόσκληση του ναυτικού αποκλεισμού που επιβάλλει στον θύλακα το Ισραήλ.

«Θέλω να φτιάξω ένα μέλλον για εμένα, θέλω να ζήσω», δήλωσε ο Αμπού Αρμάνα, 28 ετών, προτού μαζί με 14 άλλους διαδηλωτές επιβιβαστούν στο πλοιάριο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέψει στο σκάφος να σπάσει τον αποκλεισμό.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός πήρε τον έλεγχο του πλοιαρίου ανοικτά της Γάζας.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση δεν είναι σαφείς, με τους διοργανωτές να δηλώνουν στο AFP ότι έχασαν την επαφή με το πλοιάριο που μεταφέρει περίπου 20 διαδηλωτές λίγο μετά τη νηοψία στην οποία προχώρησε το Ισραήλ.

Όμως το σκάφος αναμένεται να οδηγηθεί στο ισραηλινό λιμάνι Άσντοτ, κοντά στη λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στο πυκνοκατοικημένο στενό παραλιακό θύλακα. Το Ισραήλ απέσυρε τους στρατιώτες και τους εποίκους του από τη Γάζα το 2005 αλλά, επικαλούμενο ανησυχίες ασφαλείας, διατηρεί αυστηρό έλεγχο στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά του με αποτέλεσμα τη μείωση της οικονομίας της στην κατάσταση της κατάρρευσης.


Η Αίγυπτος περιορίζει επίσης τη διακίνηση προς και από τη Γάζα και τα σύνορά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM