Ουκρανία: Νεκρή Ρωσίδα δημοσιογράφος σε βομβαρδισμό στο Κίεβο

Ουκρανία: Νεκρή Ρωσίδα δημοσιογράφος από βομβαρδισμό στο Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Μια Ρωσίδα δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο ενώ βιντεοσκοπούσε την καταστροφή από πυραύλους σε εμπορικό κέντρο.

Η ακτιβίστρια και δημοσιογράφος ενός ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστότοπου με έδρα τη Ρωσία, το Insider, Oksana Baulina, έχασε τη ζωή της μαζί με έναν άλλο πολίτη, ενώ δύο άτομα που τη συνόδευαν τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Η Baulina βρισκόταν στην Ουκρανία ως ανταποκρίτρια, όπου έστελνε αναφορές από το Λβιβ και το Κίεβο, με επίκεντρο τη διαφθορά της ρωσικής κυβέρνησης.

Ξεκίνησε την καριέρα της στα περιοδικά lifestyle, όπως το Time Out Moscow και το In Style, αλλά μετά από μια δεκαετία στράφηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ και έγινε παραγωγός για το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς.

Φυλακίστηκε για λίγο μετά την εισβολή της ρωσικής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του ανεξάρτητου Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, όπου συντόνιζε μια ζωντανή μετάδοση σε μία συγκέντρωση.

Αφού η ρωσική κυβέρνηση χαρακτήρισε την οργάνωση ως εξτρεμιστική, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα, όπου συνέχισε το ρεπορτάζ της για το Insider.

Ειδικευόταν στις έρευνες, τον έλεγχο γεγονότων και την πολιτική ανάλυση μεταξύ άλλων.

Σε νέο άρθρο το The Insider εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατό της ενώ πρόσθεσε πως «Θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων ρωσικών εγκλημάτων πολέμου όπως ο αδιάκριτος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών, που καταλήγει σε θανάτους αμάχων και δημοσιογράφων».

Τονίζεται δε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους. Ο φωτορεπόρτερ Maks Levin δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τις 13 Μαρτίου.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων είπε ότι δύο άλλοι δημοσιογράφοι, ο Oleh Baturyn και η Viktoria Roshchina, αγνοούνταν αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους, οι οποίοι εικάζεται ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ανέφεραν ότι η στόχευση δημοσιογράφων είναι έγκλημα πολέμου και πρόσθεσε ότι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι είχαν απαχθεί μετά την εισβολή.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM