Ουκρανία: Απήχθη και βασανίστηκε από τους Ρώσους - Τα social media του έγιναν εργαλείο προπαγάνδας υπέρ του Κρεμλίνου

He was abducted and tortured by Russian soldiers. Then they started using his Instagram to push pro-Kremlin propaganda Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από προπαγανδιστικό βίντεο του Ιγκόρ Κουραγιάν, το οποίο είπε ότι δημοσιεύτηκε σε έναν λογαριασμό του TikTok που δημιούργησαν οι Ρώσοι απαγωγείς του.
0

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ιγκόρ Κουραγιάν, ένας 55χρονος από τη Χερσώνα ήταν αρκετά ενεργός στα μέσα κοινωνικής του δικτύωσης ασχολούμενος κυρίως με συμβουλές κηπουρικής.

Στις 25 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Κουραγιάν δημοσίευσε μια σέλφι στο Instagram με ένα τουφέκι, ανακοινώνοντας ότι είχε προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσει στις εφεδρικές μονάδες του στρατού της Ουκρανίας. Λίγες μέρες μετά, η Χερσώνα τέθηκε υπό τον έλεγχο των Ρώσων και στις αρχές Απριλίου, καθώς ασχολούνταν με διαμαρτυρίες ενάντια στη ρωσική κατοχή, ο 55χρονος απήχθη από Ρώσους στρατιώτες ενώ πότιζε τα φυτά στο κατάστημα υποδημάτων που έχει.

Αμέσως μετά την απαγωγή του Κουραγιάν, οι σελίδες του στο Facebook και στο Instagram αλλά και ένας νέος λογαριασμός στο TikTok που καταχωρήθηκε με το όνομά του, άρχισαν να δημοσιεύουν μηνύματα εντελώς αντικρουόμενα με αυτά που οι οικείοι του θεωρούσαν ότι πιστεύει σχετικά με τον πόλεμο.

«Άρχισαν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πατέρα μου. Είδαν ότι ήταν ενεργός στο Facebook [...] Τον καταχώρησαν και στο TikTok. Ο μπαμπάς μου δεν ξέρει καν τι είναι το TikTok», είπε στο CNN η 23χρονη κόρη του Κουραγιάν η οποία έφυγε από τη χώρα λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου. «Ήθελαν να φτιάξουν μια μαριονέτα», πρόσθεσε.

Λίγο μετά την απαγωγή του άρχισαν να εμφανίζονται περίεργα βίντεο στους λογαριασμούς του. Σε ένα, ο Κουραγιάν φαινόταν πλαισιωμένος από δύο ένοπλους, μασκοφόρους άνδρες που κρατούσαν την μπλε και κίτρινη σημαία της Ουκρανίας και μια κόκκινη και μαύρη σημαία που σχετίζεται με το ουκρανικό εθνικιστικό κίνημα. Σε αυτό, έλεγε ότι η Χερσώνα έχει καταληφθεί και ότι οι διαμαρτυρίες είναι άσκοπες.

Σε άλλο βίντεο, κατήγγειλε την κυβέρνηση Ζελένσκι και κάλεσε τους συμπατριώτες του να παραδοθούν.

Ο Κουραγιάν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος σε ανταλλαγή αιχμαλώτων στα τέλη Απριλίου μετά από σχεδόν ένα μήνα κράτησης, είναι ένας από τους πολλούς Ουκρανούς που απήχθησαν από κατεχόμενες περιοχές τους τελευταίους μήνες και στη συνέχεια έγιναν εργαλεία για την προώθηση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.  

Μιλώντας στο CNN σε μια κρυπτογραφημένη βιντεοκλήση, ο Κουραγιάν είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είτε τον βασάνιζαν για να του αποσπάσουν πληροφορίες σε σημείο να τον αφήνουν αιμόφυρτο είτε χρησιμοποιούσαν το κινητό του για πρόσβαση στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποιώντας εικόνες που τον απεικόνιζαν ως έναν ήρωα που έγινε προδότης της χώρας του.

«Άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτές τις φωτογραφίες για να παίξουν το παιχνίδι τους [...] Χρησιμοποιούσαν το Facebook, το Instagram μου και το TikTok, που δεν είχα, έφτιαξαν μια σελίδα εκεί», είπε ο Κουραγιάν.

Ο λογαριασμός στο TikTok που δημιουργήθηκε με το όνομα του Ιγκόρ είναι ακόμα ενεργός. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει αναρτηθεί από τις 24 Απριλίου, τέσσερις μέρες πριν την απελευθέρωσή του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Διεθνή / Η Πολωνία πιέζει τη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις 1,3 τρισ. ευρώ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη Δευτέρα επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση από την Πολωνία στη Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις. Η συνέχεια διαδραματίστηκε στη Βαρσοβία με την Αν. Μπέρμποκ να επαναλαμβάνει «nein»
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ