Ουγκάντα: Στη φυλακή TikTokers επειδή προσέβαλαν τον πρόεδρο της χώρας

Ουγκάντα: Στη φυλακή TikTokers επειδή προσέβαλαν τον πρόεδρο της χώρας Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, Yoweri Museveni/Φωτογραφία: Getty Images
0

Δύο κάτοικοι της Ουγκάντας συνελήφθησαν επειδή φέρονται να προσέβαλαν τον πρόεδρο της χώρας, Yoweri Museveni, την πρώτη κυρία Janet Museveni και τον γιο του προέδρου, στρατηγό Muhoozi Kainerugaba, σε βίντεο που ανάρτησαν στο TikTok.

Ο 21χρονος David Ssengozi, γνωστός στα social media ως Lucky Choice και ο 28χρονος Isaiah Ssekagiri προφυλακίστηκαν με εντολή δικαστή και θα κρατηθούν στις φυλακές Kigo μέχρι την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, όταν και θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στο δικαστήριο.

Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ρητορική μίσους και διασπορά κακόβουλων πληροφοριών κατά της πρώτης οικογένειας και μουσικών που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα NRM.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, αμφότεροι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Για τα ίδια αδικήματα κατηγορείται και ο 19χρονος Julius Tayebwa, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί.

Όπως υποστήριξε η εισαγγελία, οι τρεις άνδρες ανάρτησαν πληροφορίες στο TikTok με σκοπό να «γελοιοποιήσουν, να υποβαθμίσουν, να εξευτελίσουν και να προωθήσουν την εχθρότητα» εναντίον της πρώτης οικογένειας και άλλων.

Σύμφωνα με το BBC, o δικαστής εισηγήθηκε την κράτησή τους καθώς η αστυνομία εξακολουθεί να διεξάγει έρευνες πάνω στο θέμα.

Τον Σεπτέμβριο, ο εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Ουγκάντας, Rusoke Kituuma, προειδοποίησε ότι η προσβολή του προέδρου της χώρας, τον οποίο χαρακτήρισε «πηγή τιμής», αποτελεί αδίκημα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον TikToker Lucky Choice, για τον οποίο διεξαγόταν έρευνα. Λίγο αργότερα, ο 21χρονος συνελήφθη.

Δεν είναι, ακόμη, σαφές ποια ανάρτηση οδήγησε στην προφυλάκιση του TikToker. Ωστόσο, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο στο TikTok με τίτλο «My First Enemies (Οι πρώτοι μου εχθροί)», ο χρήστης LuckyChoice70 επικρίνει την οικογένεια του προέδρου Γιοβέρι Μουσέβενι χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς σεξουαλικής φύσεως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πολίτες της αφρικανικής χώρας διώκονται επειδή τόλμησαν να μιλήσουν με όχι και τόσο κολακευτικούς όρους για την κυβέρνηση του κράτους. Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούλιο, ένας 24χρονος καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση γιατί μίλησε προσβλητικά για τον πρόεδρο και την πρώτη οικογένεια στο TikTok.

Πέρα από τους influencers, στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει και διανοούμενοι.

Το 2022 ο βραβευμένος συγγραφέας από την Ουγκάντα, Kakwenza Rukirabashaija, κατηγορήθηκε για «προσβλητική επικοινωνία», όταν άσκησε κριτική στον πρόεδρο Yoweri Museveni και τον γιο του, στο Twitter (πλέον Χ).

O Rukirabashaija εγκατέλειψε την Ουγκάντα και πήγε στη Γερμανία, αφού έμεινε ένα μήνα στη φυλακή όπου όπως δήλωσε υπέστη βασανιστήρια. Τον Απρίλιο του 2020 ο συγγραφέας είχε συλληφθεί μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «The Greedy Barbarian» (Ο άπληστος βάρβαρος), με το οποίο οι αρχές θεώρησαν πως αναφέρεται στον Museveni.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο συγγραφέας συνελήφθη και πάλι για το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Banana Republic: Where Writing is Treasonous» (Δημοκρατία της Μπανάνας: Εκεί όπου το γράψιμο θεωρείται προδοσία), στο οποίο περιέγραφε τα βασανιστήρια που πέρασε μετά την πρώτη σύλληψή του. Το 2021 του απονεμήθηκε το βρετανικό βραβείο «PEN Pinter Prize».

Η 50χρονη Stella Nianzi, ακτιβίστρια, συγγραφέας και ποιήτρια, συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2017 για ποίημα που έγραψε, το οποίο ασκούσε κριτική στον 79χρονο πρόεδρο. Η Nianzi μετά την αποφυλάκισή της, τον Ιανουάριο του 2022 κατέφυγε στη Γερμανία μαζί με τα τρία παιδιά της.

Ο Yoweri Museveni είναι πρόεδρος στην Ουγκάντα από το 1986. Eπανεξελέγη για 6η θητεία το 2021. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για την ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην άμβλωση

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Η Φωνή μου, η Επιλογή μου» υπέβαλε το αίτημά της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα καταστήσει την άμβλωση πιο προσβάσιμη
LIFO NEWSROOM
Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Διεθνή / Μαρτυρίες για τον φονικό σεισμό 6R στο Αφγανιστάν: «Υπάρχει θάνατος σε κάθε σπίτι, παιδιά και γυναίκες ούρλιαζαν»

Ένας άνδρας είπε πως 10 συγγενείς του, συμπεριλαμβανομένων των πέντε παιδιών του, σκοτώθηκαν - Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί - Έρευνες σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Διεθνή / Σικάγο εναντίον Τραμπ: Ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος αψηφούν την εθνοφρουρά

Ο Κυβερνήτης του Ιλινόις και ο Δήμαρχος Σικάγου αντιστέκονται στα σχέδια του Τραμπ για ανάπτυξη στρατού στην πόλη, ενώ οι αντιδράσεις κλιμακώνονται και οι αριθμοί δείχνουν μείωση εγκληματικότητας
LIFO NEWSROOM
Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Διεθνή / Από Λευκός Οίκος σε Χρυσό Οίκο: Το Οβάλ Γραφείο έγινε… Παλάτι των Βερσαλλιών επί Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το Οβάλ Γραφείο σε… χρυσό παλάτι με πολυτέλειες που διχάζουν την Αμερική. Από πορτρέτα και οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι χρυσές λεπτομέρειες εμπνευσμένες από τις Βερσαλλίες
LIFO NEWSROOM
Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Διεθνή / Γάλλοι σοσιαλιστές, ακροδεξιοί και πράσινοι εναντίον Μπαϊρού – Η κυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή

Η κυβέρνηση Μπαϊρού στη Γαλλία κινδυνεύει να πέσει στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα, με σοσιαλιστές, ακροδεξιούς, Πράσινους και κομμουνιστές να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κατά, ενώ οι αγορές παρακολουθούν με ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Πάντα μια αβάσταχτη μέρα» - Η κίνηση του αδελφού της στον τόπο ταφής της 28 χρόνια μετά τον θάνατό της

Ο λόγος που είναι θαμμένη σε ένα απομονωμένο, ιδιωτικό νησί - «Συμφωνήσαμε όλοι ότι αυτό ήταν το κατάλληλο μέρος για να βρίσκεται η Νταϊάνα» υποστηρίζει
LIFO NEWSROOM