Στήριξη Όρμπαν στην Πολωνία- Η ΕΕ να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των χωρών μελών

Ουγγαρία: Στήριξη Όρμπαν στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας Facebook Twitter
Ο Βίκτορ Όρμπαν - Πηγή: Getty Images.
0

Η Ουγγαρία έκανε έκκληση προς τους θεσμούς της ΕΕ «να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία των χωρών μελών» στηρίζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω απόφαση, του Συνταγματικού Δικαστηρίου χαρακτηρίζονται ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα, όπως δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI ο εκπρόσωπος Τύπου του, με το οποίο χαιρετίζει την απόφαση της Πολωνίας, η οποία έχει βυθίσει την Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια υπαρξιακή κρίση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» από την απόφαση της Πολωνίας και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

Οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν για ζητήματα που αφορούν από την ελευθερία του Τύπου και τη μετανάστευση μέχρι τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Παρά τις διαφωνίες των κυβερνήσεών τους με τις Βρυξέλλες, οι πολίτες στην Πολωνία και στην Ουγγαρία εξακολουθούν να στηρίζουν την παρουσία των χωρών τους στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM