Ουγγαρία και Πολωνία υπέβαλαν καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ΕΕ - Με αφορμή το κράτος δικαίου

Πολωνία και Ουγγαρία υπέβαλαν καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ΕΕ - Με αφορμή το κράτος δικαίου Facebook Twitter
EPA
0

Η Πολωνία και η Ουγγαρία υπέβαλαν καταγγελία στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για έναν μηχανισμό που συνδέει τον σεβασμό του κράτους δικαίου με τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Ο μηχανισμός του κράτους δικαίου συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε πέρυσι από την ΕΕ, καλύπτοντας την περίοδο 2021-27.

Οι δύο χώρες διαφωνούν με την ΕΕ εδώ και χρόνια καθώς τις κατηγορούν ότι οι κυβερνήσεις τους διαβρώνουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης.

Ως εκ τούτου, το μπλοκ συμπεριέλαβε τον μηχανισμό του κράτους δικαίου στον προϋπολογισμό - ο οποίος περιλαμβάνει ένα τεράστιο ταμείο τόνωσης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού - ως μέσο για να ωθήσουν τα δύο κράτη να προσχωρήσουν στις αξίες της ΕΕ.

Οι δεξιές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρία, όμως υπέβαλαν επίσημα καταγγελίες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τον εκπρόσωπο της πολωνικής κυβέρνησης, Piotr Müller, να ισχυρίζεται ότι ο μηχανισμός «παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό σημαίνει πως η εφαρμογή του νέου νόμου για την χρηματοδότηση θα μπορούσε να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια, δίνοντας περισσότερο χώρο πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές στο κόμμα του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και του κόμματος Δικαιοσύνης και Δικαιοσύνης του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραουέκι.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται στην Ουγγαρία το 2022 και στην Πολωνία το 2023.

Και οι δύο χώρες, επιχείρησαν αρχικά να εμποδίσουν την έγκριση του προϋπολογισμού, αλλά συμφώνησαν με τον όρο ότι ο μηχανισμός κράτους δικαίου θα επανεξεταστεί από το δικαστήριο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga σε ανάρτηση στο στο Facebook σήμερα ανέφερε ότι ο μηχανισμός «παραβιάζει σοβαρά την ασφάλεια δικαίου».

«Το παρατράβηξε η αριστερά όταν ξεκίνησε μια επίθεση στην Ουγγαρία εν μέσω πανδημίας. Απωθήσαμε αυτήν την επίθεση και καταφέραμε να υπερασπιστούμε τα ουγγρικά συμφέροντα σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, αυτό που είναι παράνομο δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς απάντηση» ανέφερε.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη να ενεργοποιήσει το μηχανισμό του κράτους δικαίου χωρίς καθυστέρηση.

Τόνισαν δε, «τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας», σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το κοινοβούλιο.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο επίτροπος προϋπολογισμού, Johannes Hahn, τους είπε ότι πριν από τη χρήση του μηχανισμού πρέπει να ολοκληρωθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και ότι θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η οποία αναμένεται τον Μάιο.

Με πληροφορίες του AP/Euronews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM