No.1

ΟΟΣΑ: Αργή ανάπτυξη και αβεβαιότητα στις μεγάλες οικονομίες λόγω των δασμών Τραμπ

ΟΟΣΑ: Αργή ανάπτυξη και αβεβαιότητα στις μεγάλες οικονομίες λόγω των δασμών Τραμπ Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ασθενέστερη φάση ανάπτυξης από την ύφεση της Covid-19, καθώς ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα ακόμα και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Την Τρίτη, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη και για τις περισσότερες από τις κορυφαίες οικονομίες της G20, προειδοποιώντας ότι οι συμφωνίες για τη μείωση των εμπορικών φραγμών θα είναι «καθοριστικές» για την ανάκαμψη των επενδύσεων και την αποφυγή περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,9% το 2025 και το 2026, χαμηλότερα από τα επίπεδα του 3% και πάνω που καταγράφονταν κάθε χρόνο μετά το 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε απότομη πτώση της παραγωγής.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ προβλέπεται να επιβραδυνθεί σημαντικά, από 2,8% το προηγούμενο έτος σε 1,6% το 2025 και 1,5% το 2026. Παράλληλα, η άνοδος του πληθωρισμού θα εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια εντός του έτους, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η τελευταία αυτή εκτίμηση αποτελεί υποβάθμιση σε σχέση με τις ενδιάμεσες προβλέψεις του Μαρτίου, οι οποίες είχαν προηγηθεί των ανακοινώσεων του Τραμπ για νέους δασμούς στις 2 Απριλίου. Παρότι στη συνέχεια υπήρξε μερική αναδίπλωση σε ορισμένους δασμούς, το μέσο επίπεδο δασμών στις ΗΠΑ παραμένει «πρωτοφανές», ανεβαίνοντας από 2,5% σε πάνω από 15%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ μείωσε επίσης τις προβλέψεις για το 2025 για αρκετές χώρες της G20, όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με τις ενδιάμεσες προβλέψεις του Μαρτίου.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την αύξηση του ΑΕΠ, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης τον Μάρτιο του 2025 (%, μεταβολές σε ποσοστιαίες μονάδες)

ΟΟΣΑ: Αργή ανάπτυξη και αβεβαιότητα στις μεγάλες οικονομίες λόγω των δασμών Τραμπ Facebook Twitter
Πηγή: Financial Times

ΟΟΣΑ: Άμεση ανάγκη για συμφωνίες

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Álvaro Pereira, τόνισε ότι οι χώρες πρέπει να καταλήξουν επειγόντως σε συμφωνίες για τη μείωση των εμπορικών φραγμών, αλλιώς οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα είναι σημαντικές, με ευρείες συνέπειες για όλους.

Σε σύγκριση με την τελευταία πλήρη έκθεση του Δεκεμβρίου, οι προοπτικές ανάπτυξης για σχεδόν όλες τις χώρες έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας εμπορικής πολιτικής, καθώς και οι συχνές αλλαγές στους αμερικανικούς δασμούς, επιβαρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και το διεθνές εμπόριο. Επιπλέον, ο Τραμπ έχει προαναγγείλει την επιβολή νέων φραγμών, όπως ο διπλασιασμός των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στο 50%. Ο ΟΟΣΑ στηρίζει τις προβλέψεις του στην υπόθεση ότι τα επίπεδα δασμών που ίσχυαν στα μέσα Μαΐου θα διατηρηθούν, παρά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που αμφισβητούν τη νομιμότητα των μέτρων αυτών.

Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 4% έως το τέλος του 2025 και να παραμείνει πάνω από τον στόχο της Fed και το 2026, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν «αισθητή επιβράδυνση» της πραγματικής ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Συνολικά, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το 2025 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για περίπου τα τρία τέταρτα των μελών της G20 σε σχέση με το Μάρτιο. Η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να μειωθεί από 5% το 2024 σε 4,7% το 2025 και 4,3% το 2026. Η ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1% το 2025 και 1,2% το 2026. Η Ιαπωνία θα σημειώσει αύξηση 0,7% φέτος και 0,4% το επόμενο έτος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2025 και 1% το 2026.

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,8% το 2025 και 2,2% το 2026, σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι εντείνονται, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις στις αγορές μετοχών αυξάνουν την ευπάθεια σε αρνητικά σοκ. Η παρατεταμένη αδυναμία των επενδύσεων επιτείνει τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τις οικονομίες του ΟΟΣΑ, με τον οργανισμό να τονίζει ότι η ενίσχυση των επενδύσεων είναι κρίσιμη για την ανάκαμψη και τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών


Mε πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM