Ο Τραμπ προανήγγειλε δασμούς 50% στις εισαγωγές χάλυβα με φόντο εργάτες στο ακροατήριο

Ο Τραμπ προανήγγειλε δασμούς 50% στις εισαγωγές χάλυβα με φόντο εργάτες στο ακροατήριο Facebook Twitter
0

Τους τελωνειακούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50% σκοπεύει να διπλασιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος χθες Παρασκευή.

Σκοπός των δασμών στον χάλυβα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι να υπερασπίσει την εθνική παραγωγή, εντείνοντας την πίεση στον τομέα της χαλυβουργίας σε διεθνή κλίμακα και βαθαίνοντας τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει.

«Θα επιβάλουμε αύξηση 25%. Θα αυξήσουμε από το 25% στο 50% τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα (που εισάγεται) στις ΗΠΑ, κάτι που θα εγγυηθεί περαιτέρω την ασφάλεια της βιομηχανίας χάλυβα στις ΗΠΑ», εξήγησε ο Ρεπουμπλικάνος απευθυνόμενος σε εργαζόμενους της χαλυβουργίας US Steel σε εργοστάσιο στην Πενσιλβάνια, οι οποίοι πανηγύρισαν την εξαγγελία του προέδρου φωνάζοντας ρυθμικά «ΗΠΑ, ΗΠΑ!».

Δασμοί Τραμπ: «Κανείς δεν θα μπορεί να τους παρακάμψει»

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε μέσω X ότι το μέτρο θα ανακοινωθεί επίσημα «την επόμενη εβδομάδα». «Κανένας δεν θα μπορεί να παρακάμψει» τους τελωνειακούς δασμούς αυτούς, διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα, με φόντο εργάτες στο ακροατήριο που φόραγαν κράνη και αντανακλαστικά γιλέκα.

Εξάλλου, ο Ρεπουμπλικάνος υπερασπίστηκε τη συμφωνία για τη συνένωση- την εξαγορά, στην ουσία– της US Steel και της ιαπωνικής ανταγωνίστριάς της Nippon Steel, την οποία ενέκρινε προσωπικά την περασμένη εβδομάδα και για την οποία ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές.

«Το σημαντικότερο είναι ότι η US Steel θα συνεχίσει να ελέγχεται από τις ΗΠΑ, αλλιώς δεν θα έκλεινα αυτή τη συμφωνία», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο η Nippon Steel θα επενδύσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια «στο μέλλον» της αμερικανικής χαλυβουργίας.

Η υπόθεση της εξαγοράς, στην οποία εναντιωνόταν για καιρό ο σημερινός πρόεδρος, βρέθηκε στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας του 2024, κυρίως διότι αφορά πάνω απ’ όλα την Πενσιλβάνια, πολιτεία στρατηγικής σημασίας σε εκλογικό επίπεδο κι επίσης λίκνο της χαλυβουργίας στις ΗΠΑ.

Στα τέλη του 2023, οι δυο βιομηχανικοί όμιλοι είχαν ανακοινώσει σχέδιο για την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel έναντι τιμήματος 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά ο Δημοκρατικός τέως πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την εμπόδισε λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να την επανεξετάσει και εν τέλει την ενέκρινε υπό όρους.

Με πληροφορίες από Associated Press και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM