Δασμοί Τραμπ: Το «Σχέδιο Β» που εξετάζει η «ομάδα Προέδρου» μετά τη δικαστική ήττα

Δασμοί Τραμπ: Το «Σχέδιο Β» που εξετάζει η «ομάδα Προέδρου» μετά τη δικαστική ήττα Facebook Twitter
Ο Τραμπ εξετάζει τρόπους να παρακάμψει τις δικαστικές αποφάσεις / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Η εμπορική ομάδα του προέδρου Τραμπ προετοιμάζεται για ένα εναλλακτικό σχέδιο, καθώς η νομική στρατηγική που είχε επιλεγεί για την επιβολή δασμών αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια. 

Την Τετάρτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι ήταν παράνομη η χρήση των έκτακτων οικονομικών εξουσιών του προέδρου για την επιβολή εκτεταμένων δασμών.

Παρότι το εφετείο επέτρεψε προσωρινά τη διατήρηση των υφιστάμενων δασμών όσο εκκρεμεί η εξέταση της υπόθεσης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξετάζουν ήδη ένα εναλλακτικό νομικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ σε περίπτωση αποτυχίας στο δικαστικό μέτωπο.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τις δυσκολίες της επιθετικής εμπορικής πολιτικής του Τραμπ, η οποία είχε βασιστεί σε -τουλάχιστον- ασυνήθιστη ερμηνεία του αμερικανικού εμπορικού δικαίου. Παραδοσιακά, οι δασμοί επιβάλλονται βάσει εξουσιών που έχουν εκχωρηθεί από το Κογκρέσο. Η τωρινή στρατηγική, ωστόσο, στηρίχθηκε σε σπάνια ενεργοποιούμενες εξουσίες έκτακτης ανάγκης, με σκοπό την ταχεία επιβολή δασμών σε ευρεία κλίμακα.

Δασμοί Τραμπ: Το διπλό «Σχέδιο Β»

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, η ομάδα Τραμπ εξετάζει ένα διπλό σχέδιο: αρχικά, την προσωρινή ενεργοποίηση του Άρθρου 122 του Εμπορικού Νόμου του 1974, το οποίο προβλέπει την επιβολή δασμών έως και 15% για διάστημα 150 ημερών, με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών εμπορικών ανισορροπιών.

Στη συνέχεια, σχεδιάζεται η χρήση του Άρθρου 301 του ίδιου νόμου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα επιβολής εξατομικευμένων δασμών σε χώρες που παραβιάζουν τους εμπορικούς κανόνες, διαδικασία που απαιτεί δημόσια διαβούλευση αλλά θεωρείται νομικά πιο ισχυρή. Το Άρθρο αυτό είχε αξιοποιηθεί και κατά την πρώτη θητεία Τραμπ για την επιβολή δασμών στην Κίνα.

Οι διαβουλεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Η κυβέρνηση ενδέχεται να επιλέξει την αναμονή, δεδομένου ότι οι δασμοί Τραμπ εξακολουθούν να ισχύουν κατά την περίοδο εκδίκασης της έφεσης.

Ο Λευκός Οίκος και το Γραφείο του Εμπορικού Εκπροσώπου δεν έχουν προβεί σε σχόλια. Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Peter Navarro, ανώτερος σύμβουλος για το εμπόριο και τη μεταποίηση, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει συνδυασμό των διατάξεων 122 και 301. Πρόσθεσε ακόμη πως «η κυβέρνηση θα μπορούσε να στραφεί και στον Νόμο Smoot-Hawley του 1930», που επιτρέπει δασμούς σε χώρες που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ΗΠΑ, ή να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας.

Δασμοί Τραμπ: Τα νομικά ρίσκα και οι πολιτικές ισορροπίες

Οι συγκεκριμένες διατάξεις είχαν εξεταστεί ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά είχε επιλεγεί τελικά ο λεγόμενος νόμος IEEPA για την ευελιξία του. Ωστόσο, όπως επεσήμανε την Τετάρτη το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου, το IEEPA δεν παρέχει την απαιτούμενη εξουσιοδότηση για εμπορικά ελλείμματα, και υπέδειξε ρητά το Άρθρο 122 ως την κατάλληλη νομική βάση.

Το ενδεχόμενο αλλαγής στρατηγικής ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στο μέτωπο των εντυπώσεων. Όπως σημείωσε ο Everett Eissenstat, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, εάν η κυβέρνηση στραφεί τώρα σε νέο νομικό πλαίσιο, ενδέχεται να θεωρηθεί ότι αναγνωρίζει την ήττα της στην υπόθεση IEEPA.

Παρά τις πιθανές νομικές προκλήσεις, ο Peter Harrell, πρώην ανώτερος διευθυντής διεθνών οικονομικών στον Λευκό Οίκο επί Μπάιντεν, εκτίμησε ότι οι δασμοί βάσει των άρθρων 122 και 301 διαθέτουν «σαφώς πιο στιβαρή νομική βάση» από τους δασμούς IEEPA. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το Δικαστήριο υπέδειξε ευθέως ότι το Άρθρο 122 είναι το κατάλληλο εργαλείο για τα εμπορικά ελλείμματα».

Επιπλέον, η προσφυγή σε διαφορετικό νόμο θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή αιφνίδιων διακοπών στους ισχύοντες δασμούς και να διατηρήσει την επιρροή της κυβέρνησης Τραμπ στις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Οι δασμοί Τραμπ, οι διαπραγματεύσεις και το ευρωπαϊκό μέτωπο

Σε σχετική κατάθεση, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ακύρωση του IEEPA «απειλεί σοβαρά την επιρροή του προέδρου» στις συνομιλίες με δεκάδες χώρες. Αντιθέτως, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται «αμείωτες» και τρεις εμπορικές συμφωνίες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση. Ο Navarro πρόσθεσε πως «τίποτα δεν έχει πραγματικά αλλάξει».

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε λίγες ημέρες μετά την απειλή Τραμπ να επιβάλει 50% δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση - απειλή που αποσύρθηκε γρήγορα για να επιτρέψει διαπραγματεύσεις έως τις 9 Ιουλίου. Ωστόσο, η νομιμότητα των υφιστάμενων δασμών έχει πλέον τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Κάρλος Κουέρπο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η άνοδος των διεθνών αγορών δείχνει πως «οι δασμοί δεν ωφελούν κανέναν» και επανέλαβε πως η ΕΕ υιοθετεί «εποικοδομητική προσέγγιση» επιδιώκοντας συμφωνία και μείωση φραγμών.

Από την πλευρά του, ο Ιγνάσιο Γκαρσία Μπερσέρο, πρώην αξιωματούχος της ΕΕ για το εμπόριο, δήλωσε πως η κατάργηση του δασμού 10% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές και η απόσυρση απειλών για νέους οριζόντιους δασμούς θα μπορούσε να επιτρέψει πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο χάλυβας και η αυτοκινητοβιομηχανία – όπου οι ΗΠΑ έχουν επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας, εκτός πλαισίου IEEPA.

«Αν υπάρξει μια πιο ρεαλιστική στάση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ίσως υπάρξει ευκαιρία για μια ισορροπημένη εμπορική συμφωνία προς όφελος και των δύο πλευρών», κατέληξε.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Υπέρβαση εξουσίας»: Δικαστήριο ακυρώνει τους ανταποδοτικούς δασμούς Τραμπ

Διεθνή / «Υπέρβαση εξουσίας»: Δικαστήριο ακυρώνει τους ανταποδοτικούς δασμούς Τραμπ

Δικαστικό πλήγμα στις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου - Έφεση από την κυβέρνηση - Δικαστές που δεν έχουν εκλεγεί, δεν έχουν δικαίωμα απόφασης σε έκτακτες καταστάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Τραμπ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυροβολισμοί στη Μινεάπολη: Ο δήμαρχος της πόλης καταδικάζει το μίσος κατά της τρανς κοινότητας μετά την επίθεση

Διεθνή / Πυροβολισμοί στη Μινεάπολη: Ο δήμαρχος της πόλης καταδικάζει το μίσος κατά της τρανς κοινότητας μετά την επίθεση

«Όποιος χρησιμοποιεί αυτό το περιστατικό ως ευκαιρία για να δαιμονοποιήσει την τρανς ή οποιαδήποτε άλλη κοινότητα, έχει χάσει κάθε αίσθηση ανθρωπιάς» ξεκαθάρισε ο Τζέικομπ Φρέι
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ γεμίζει την Ουάσιγκτον στρατό και FBI: Πόσο μειώθηκε η εγκληματικότητα;

Διεθνή / Ο Τραμπ γεμίζει την Ουάσιγκτον στρατό και FBI: Πόσο μειώθηκε η εγκληματικότητα;

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε «έκτακτη ανάγκη εγκληματικότητας» στην Ουάσιγκτον, με στρατό, FBI και ICE στους δρόμους -Τα εγκλήματα μειώθηκαν, οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 1.000, αλλά τα δικαστήρια βουλιάζουν
LIFO NEWSROOM
Δημήτρης Δασκαλάκης: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής εμβολιασμών στις ΗΠΑ και επιτέθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Διεθνή / Δημήτρης Δασκαλάκης: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής εμβολιασμών στις ΗΠΑ και επιτέθηκε στον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

«Δεν μπορώ να συνεχίσω να υπηρετώ σε ένα περιβάλλον που χρησιμοποιεί το CDC ως όχημα για την παραγωγή πολιτικών και υλικού που δεν αντικατοπτρίζουν την επιστημονική αλήθεια και στοχεύουν στη βλάβη, αντί στη βελτίωση, της δημόσιας υγείας», έγραψε χαρακτηριστικά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την επόμενη ημέρα - Το παρών έδωσε και ο Τόνι Μπλερ

Διεθνή / Γάζα: Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για την «επόμενη ημέρα» - Παρών και ο Τόνι Μπλερ

Σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, το οποίο εκτιμάται ότι θα έρθει τους επόμενους μήνες
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: «Θα πεθάνουμε εδώ αν χρειαστεί» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μέτωπο του Ντονμπάς

Διεθνή / Ουκρανία: «Θα πεθάνουμε εδώ αν χρειαστεί» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το μέτωπο του Ντονμπάς

Ρώσοι στρατιώτες σημειώνουν μεγάλη προέλαση στο Ντονμπάς, πλησιάζοντας επικίνδυνα Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ - Oυκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές περιγράφουν πώς κρατούν την τελευταία γραμμή άμυνας ενάντια σε μια πιθανή περικύκλωση
LIFO NEWSROOM
Άνοιξε η χρονοκάψουλα της πριγκίπισσας Νταϊάνα - Από μία τηλεόραση τσέπης μέχρι ένα CD της Kylie Minogue

Διεθνή / Άνοιξε η χρονοκάψουλα της πριγκίπισσας Νταϊάνα - Από μία τηλεόραση τσέπης μέχρι ένα CD της Kylie Minogue

Το περιεχόμενο της χρονοκάψουλας προοριζόταν να αποκαλυφθεί εκατοντάδες χρόνια μετά, ωστόσο η κατασκευή ενός νέου παιδιατρικού ογκολογικού νοσοκομείου άλλαξε τα σχέδια
LIFO NEWSROOM
Αντιδράσεις για την αεροπορική εταιρεία που θα ζητά από τους υπέρβαρους επιβάτες να πληρώσουν για μια επιπλέον θέση

Διεθνή / Αντιδράσεις για την αεροπορική εταιρεία που θα ζητά από τους υπέρβαρους επιβάτες να πληρώσουν για μια επιπλέον θέση

Με τη νέα πολιτική της Southwest Airlines, η αγορά της δεύτερης θέσης θα είναι υποχρεωτική πριν την πτήση και η επιστροφή χρημάτων θα γίνεται μόνο υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στη Νάπολη: Οι ντόπιοι εκδιώκονται για να κάνουν χώρο στους τουρίστες

Διεθνή / Υπερτουρισμός στη Νάπολη: Οι ντόπιοι εκδιώκονται για να κάνουν χώρο στους τουρίστες

Η Νάπολη αλλάζει δραματικά λόγω υπερτουρισμού: παραδοσιακές γειτονιές αδειάζουν, οι ντόπιοι εκδιώκονται και οι εκκλησίες μετατρέπονται σε τουριστικά αξιοθέατα, ενώ τα κέρδη πηγαίνουν σε πλούσιους εκτός πόλης
LIFO NEWSROOM
Δραματική στροφή: Η Γερμανία φέρνει πίσω τη στρατιωτική θητεία λόγω Ρωσίας

Διεθνή / Δραματική στροφή: Η Γερμανία φέρνει πίσω τη στρατιωτική θητεία λόγω Ρωσίας

Η Γερμανία επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μετά από 14 χρόνια - Όλοι οι 18χρονοι άνδρες θα περνούν από τεστ φυσικής κατάστασης από το 2027, με στόχο την ενίσχυση της Bundeswehr απέναντι στη ρωσική απειλή
LIFO NEWSROOM
Δανία και Γροιλανδία ζήτησαν συγγνώμη για τον ρόλο τους σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης γυναικών

Διεθνή / Δανία και Γροιλανδία ζήτησαν συγγνώμη για τον ρόλο τους σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης γυναικών

Χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια στη Γροιλανδία έλαβαν ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης (IUD) τις δεκαετίες '60 και '70, πολλές από τις οποίες χωρίς τη συναίνεσή τους
LIFO NEWSROOM
Τραμπ κατά Σόρος: Τον κατηγορεί για εκβιασμό, διαφθορά και «υποστήριξη βίαιων διαδηλώσεων»

Διεθνή / Τραμπ κατά Σόρος: Τον κατηγορεί για εκβιασμό, διαφθορά και «υποστήριξη βίαιων διαδηλώσεων»

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος και τον γιο του Άλεξ, ζητώντας να κατηγορηθούν για «οργανωμένο έγκλημα» λόγω φερόμενης στήριξης διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.
LIFO NEWSROOM