Δασμοί Τραμπ: Το «Σχέδιο Β» που εξετάζει η «ομάδα Προέδρου» μετά τη δικαστική ήττα

Δασμοί Τραμπ: Το «Σχέδιο Β» που εξετάζει η «ομάδα Προέδρου» μετά τη δικαστική ήττα Facebook Twitter
Ο Τραμπ εξετάζει τρόπους να παρακάμψει τις δικαστικές αποφάσεις / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Η εμπορική ομάδα του προέδρου Τραμπ προετοιμάζεται για ένα εναλλακτικό σχέδιο, καθώς η νομική στρατηγική που είχε επιλεγεί για την επιβολή δασμών αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια. 

Την Τετάρτη, ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι ήταν παράνομη η χρήση των έκτακτων οικονομικών εξουσιών του προέδρου για την επιβολή εκτεταμένων δασμών.

Παρότι το εφετείο επέτρεψε προσωρινά τη διατήρηση των υφιστάμενων δασμών όσο εκκρεμεί η εξέταση της υπόθεσης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξετάζουν ήδη ένα εναλλακτικό νομικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ σε περίπτωση αποτυχίας στο δικαστικό μέτωπο.

Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει τις δυσκολίες της επιθετικής εμπορικής πολιτικής του Τραμπ, η οποία είχε βασιστεί σε -τουλάχιστον- ασυνήθιστη ερμηνεία του αμερικανικού εμπορικού δικαίου. Παραδοσιακά, οι δασμοί επιβάλλονται βάσει εξουσιών που έχουν εκχωρηθεί από το Κογκρέσο. Η τωρινή στρατηγική, ωστόσο, στηρίχθηκε σε σπάνια ενεργοποιούμενες εξουσίες έκτακτης ανάγκης, με σκοπό την ταχεία επιβολή δασμών σε ευρεία κλίμακα.

Δασμοί Τραμπ: Το διπλό «Σχέδιο Β»

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, η ομάδα Τραμπ εξετάζει ένα διπλό σχέδιο: αρχικά, την προσωρινή ενεργοποίηση του Άρθρου 122 του Εμπορικού Νόμου του 1974, το οποίο προβλέπει την επιβολή δασμών έως και 15% για διάστημα 150 ημερών, με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών εμπορικών ανισορροπιών.

Στη συνέχεια, σχεδιάζεται η χρήση του Άρθρου 301 του ίδιου νόμου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα επιβολής εξατομικευμένων δασμών σε χώρες που παραβιάζουν τους εμπορικούς κανόνες, διαδικασία που απαιτεί δημόσια διαβούλευση αλλά θεωρείται νομικά πιο ισχυρή. Το Άρθρο αυτό είχε αξιοποιηθεί και κατά την πρώτη θητεία Τραμπ για την επιβολή δασμών στην Κίνα.

Οι διαβουλεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Η κυβέρνηση ενδέχεται να επιλέξει την αναμονή, δεδομένου ότι οι δασμοί Τραμπ εξακολουθούν να ισχύουν κατά την περίοδο εκδίκασης της έφεσης.

Ο Λευκός Οίκος και το Γραφείο του Εμπορικού Εκπροσώπου δεν έχουν προβεί σε σχόλια. Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Peter Navarro, ανώτερος σύμβουλος για το εμπόριο και τη μεταποίηση, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει συνδυασμό των διατάξεων 122 και 301. Πρόσθεσε ακόμη πως «η κυβέρνηση θα μπορούσε να στραφεί και στον Νόμο Smoot-Hawley του 1930», που επιτρέπει δασμούς σε χώρες που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των ΗΠΑ, ή να επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας.

Δασμοί Τραμπ: Τα νομικά ρίσκα και οι πολιτικές ισορροπίες

Οι συγκεκριμένες διατάξεις είχαν εξεταστεί ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά είχε επιλεγεί τελικά ο λεγόμενος νόμος IEEPA για την ευελιξία του. Ωστόσο, όπως επεσήμανε την Τετάρτη το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου, το IEEPA δεν παρέχει την απαιτούμενη εξουσιοδότηση για εμπορικά ελλείμματα, και υπέδειξε ρητά το Άρθρο 122 ως την κατάλληλη νομική βάση.

Το ενδεχόμενο αλλαγής στρατηγικής ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στο μέτωπο των εντυπώσεων. Όπως σημείωσε ο Everett Eissenstat, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, εάν η κυβέρνηση στραφεί τώρα σε νέο νομικό πλαίσιο, ενδέχεται να θεωρηθεί ότι αναγνωρίζει την ήττα της στην υπόθεση IEEPA.

Παρά τις πιθανές νομικές προκλήσεις, ο Peter Harrell, πρώην ανώτερος διευθυντής διεθνών οικονομικών στον Λευκό Οίκο επί Μπάιντεν, εκτίμησε ότι οι δασμοί βάσει των άρθρων 122 και 301 διαθέτουν «σαφώς πιο στιβαρή νομική βάση» από τους δασμούς IEEPA. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το Δικαστήριο υπέδειξε ευθέως ότι το Άρθρο 122 είναι το κατάλληλο εργαλείο για τα εμπορικά ελλείμματα».

Επιπλέον, η προσφυγή σε διαφορετικό νόμο θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή αιφνίδιων διακοπών στους ισχύοντες δασμούς και να διατηρήσει την επιρροή της κυβέρνησης Τραμπ στις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Οι δασμοί Τραμπ, οι διαπραγματεύσεις και το ευρωπαϊκό μέτωπο

Σε σχετική κατάθεση, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ακύρωση του IEEPA «απειλεί σοβαρά την επιρροή του προέδρου» στις συνομιλίες με δεκάδες χώρες. Αντιθέτως, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται «αμείωτες» και τρεις εμπορικές συμφωνίες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση. Ο Navarro πρόσθεσε πως «τίποτα δεν έχει πραγματικά αλλάξει».

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε λίγες ημέρες μετά την απειλή Τραμπ να επιβάλει 50% δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση - απειλή που αποσύρθηκε γρήγορα για να επιτρέψει διαπραγματεύσεις έως τις 9 Ιουλίου. Ωστόσο, η νομιμότητα των υφιστάμενων δασμών έχει πλέον τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας, Κάρλος Κουέρπο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η άνοδος των διεθνών αγορών δείχνει πως «οι δασμοί δεν ωφελούν κανέναν» και επανέλαβε πως η ΕΕ υιοθετεί «εποικοδομητική προσέγγιση» επιδιώκοντας συμφωνία και μείωση φραγμών.

Από την πλευρά του, ο Ιγνάσιο Γκαρσία Μπερσέρο, πρώην αξιωματούχος της ΕΕ για το εμπόριο, δήλωσε πως η κατάργηση του δασμού 10% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές και η απόσυρση απειλών για νέους οριζόντιους δασμούς θα μπορούσε να επιτρέψει πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο χάλυβας και η αυτοκινητοβιομηχανία – όπου οι ΗΠΑ έχουν επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας, εκτός πλαισίου IEEPA.

«Αν υπάρξει μια πιο ρεαλιστική στάση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ίσως υπάρξει ευκαιρία για μια ισορροπημένη εμπορική συμφωνία προς όφελος και των δύο πλευρών», κατέληξε.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Υπέρβαση εξουσίας»: Δικαστήριο ακυρώνει τους ανταποδοτικούς δασμούς Τραμπ

Διεθνή / «Υπέρβαση εξουσίας»: Δικαστήριο ακυρώνει τους ανταποδοτικούς δασμούς Τραμπ

Δικαστικό πλήγμα στις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου - Έφεση από την κυβέρνηση - Δικαστές που δεν έχουν εκλεγεί, δεν έχουν δικαίωμα απόφασης σε έκτακτες καταστάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του Τραμπ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM