Το Ομάν δέχτηκε 10 κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν από το Γκουαντάναμο

Το Ομάν δέχτηκε 10 κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν από το Γκουαντάναμο Facebook Twitter
0

Το Ομάν ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχθηκε 10 κρατούμενους που αποφυλακίστηκαν από το Γκουαντάναμο στο πλαίσιο των προσπαθειών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων στη φυλακή αυτή που βρίσκεται στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας, προτού ολοκληρωθεί η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

«Για να ανταποκριθούμε στο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης και να βοηθήσουμε στη διευθέτηση του θέματος των κρατουμένων του Γκουαντάναμο, μεριμνώντας για την ανθρωπιστική τους κατάσταση, 10 άνθρωποι που απελευθερώθηκαν από την φυλακή αυτή έφτασαν στο σουλτανάτο του Ομάν για προσωρινή διαμονή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Μουσκάτ.

Το υπουργείο δεν διευκρινίζει ωστόσο στην ανακοίνωσή του τις εθνικότητες των 10 πρώην κρατουμένων του Γκουαντάναμο που έφτασαν στο Ομάν και θα παραμείνουν εκεί «προσωρινά».

 Η υποδοχή αυτών των 10 ανθρώπων στο Ομάν γίνεται μερικές ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του Ομπάμα, ο οποίος είχε ορίσει ως έναν από τους στόχους της προεδρίας του το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, της αμφιλεγόμενης αυτής φυλακής όπου κρατούνται φερόμενοι τζιχαντιστές.

Με τη νέα αυτή μεταφορά στο Ομάν, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κρατουμένων στη φυλακή του Γκουαντάναμο δεν ξεπερνάει πλέον τους 45, ενώ όταν είχε αναλάβει καθήκοντα ο Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2009, ανέρχονταν σε 242.

Ο απερχόμενος πρόεδρος και ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εκφράσει ήδη από τις αρχές αυτού του μήνα τη διαφωνία τους στο θέμα αυτό των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Σε ένα tweet του, ο εκλεγμένος πρόεδρος εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε νέα μεταφορά κρατουμένων από την στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες, προειδοποιώντας για την πιθανότητα υποτροπής των «άκρως επικίνδυνων» αυτών ανθρώπων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα απάντησε λίγο μετά δια του εκπροσώπου της Τζος Έρνεστ: "Αναμένω κι άλλες μεταφορές", είπε, ενώ ο Λευκός Οίκος υπενθύμισε επίσης στον εκλεγμένο πρόεδρο ότι θα πρέπει να κάνει ακόμη υπομονή λίγες μέρες ως τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ