Ολλανδία: Τέταρτη θητεία για τον Μαρκ Ρούτε που κέρδισε στις εθνικές εκλογές

Ολλανδία: Τέταρτη θητεία για τον Μαρκ Ρούτε Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μαρκ Ρούτε διεκδίκησε και κέρδισε μια «συντριπτική» νίκη στις εθνικές εκλογές στην Ολλανδία και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει την τέταρτη θητεία του για να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά από μια ανιαρή προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θεωρήθηκε ως ένα είδους δημοψήφισμα για την απόδοση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα του, το VVD να έχει κερδίσει 35 από τις 150 έδρες του ολλανδικού κοινοβουλίου, δύο περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές.

«Οι ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα μου μια συντριπτική ψήφο εμπιστοσύνης», είπε χαμογελαστός ο Ρούτε σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχουν πάει όλα καλά τα τελευταία 10 χρόνια», συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης της κυβένρησής του τον Ιανουάριο μετά το σκάνδαλο με τα οικογενειακά επιδόματα.

«Φυσικά, όμως, το κύριο ζήτημα που συζητάμε για τα επόμενα χρόνια είναι πώς να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μετά τον κορωνοϊό» τόνισε σημειώνοντας ότι διαθέτει αρκετή ενέργεια για τα επόμενα 10 χρόνια.

Δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την Ipsos για τον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NOS, προέβλεψε ότι το προοδευτικό, φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66, μέλος του απερχόμενου συνασπισμού του Ρούτε με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαγκ, έρχεται δεύτερο στις επιλογές των ψηφοφόρων με 27 έδρες, σημειώνοντας το καλύτερο όμως αποτέλεσμα.

Η Κάαγκ, η οποία σε φωτογραφία που αναρτήθηκε φαίνεται να χορεύει πάνω στο τραπέζι το βράδυ των αποτελεσμάτων είπε ότι αυτό είναι «μεγάλη ευθύνη».

Το ακροδεξιό, αντι-Ισλαμικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, εν τω μεταξύ, έχασε τρεις έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017, τερματίζοντας τρίτος μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και με 14 έδρες, έκαστος.

Το κόμμα του λαϊκιστή ηγέτη  Τιερί Μπάουντετ τα πήγε απροσδόκητα καλά στηρίζοντας τους σκεπτικιστές ψηφοφόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε μια χώρα που υπέστη πρόσφατα τις χειρότερες ταραχές της δεκαετίες μετά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αντίθετα, απογοητευτική ήταν η βραδιά για την αριστερά. Το ολλανδικό Εργατικό Κόμμα (PvdA) τερμάτισε αμετάβλητο με εννέα έδρες, ενώ δύο άλλα αριστερά κόμματα, το GreenLeft και το Σοσιαλιστικό κόμμα, έχασαν σχεδόν τις μισές τους έδρες, φτάνοντας τις οκτώ το καθένα.

Το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) κέρδισε οκτώ έδρες, το Κόμμα για τα Ζώα έξι - μία περισσότερο από την τελευταία φορά - και το νέο, πανευρωπαϊκό κόμμα Volt, εξασφάλισε την πρώτη κοινοβουλευτική του εμφάνιση με τέσσερις έδρες.

Σημαντικό ήταν και το ποσοστό προσέλευσης των Ολλανδών στις κάλπες που έφτασε το 81% .

Τα πρώτα αποτελέσματα και ιδιαίτερα η ισχυρή απόδοση του D66 έδειξαν ότι ο Ρούτε, ο οποίος ηγείται τριών κυβερνήσεων συνασπισμού με διάφορες αποχρώσεις από το 2010, θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ακόμα κόμματα για να σχηματίσουν συνασπισμό πλειοψηφίας 76 βουλευτών.

Με σχεδόν 37 κόμματα να συμμετέχουν στις εκλογές, κάτι που αποτελεί ρεκόρ και με 16 από αυτά να μπαίνουν στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το σχήμα οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης παραμένει στον αέρα.

Οι συνδυασμοί του όποιου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν μήνες. Οι διαπραγματεύσεις το 2017 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς διήρκεσαν 208 ημέρες.

Ο Ρούτε έχει αποκλείσει ήδη έναν συνασπισμό με τον Βίλντερς και με τον ακροδεξιό ηγέτη του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, και αρνητή του κορωνοϊού, Τιερί Μπάουντετ, αλλά είπε ότι το CDA του υπουργού Οικονομικών θα μπορούσε να είναι ξανά ο «φυσικός εταίρος» του.

«Ο προφανής επόμενος ολλανδικός συνασπισμός βάσει αυτού του αποτελέσματος θα ήταν κεντροδεξιά με VVD-D66-CDA - βασικά μια συνέχεια της τρέχουσας κυβέρνησης», δήλωσε ερευνητής του Chatham House.

Ωστόσο, ο Ρούτε ενδέχεται να αποφασίσει να διερευνήσει εναλλακτικές παραλλαγές ή να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσθέσει ένα τέταρτο κόμμα.

Mε πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM
«Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Διεθνή / «Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Σε έξι επεισόδια των 45 λεπτών θα προβληθεί η παραμυθένια ζωή της Μπριζίτ Μακρόν - Από καθηγήτρια του Εμανουέλ Μακρόν σε λύκειο της Αμιέν, στο Ελιζέ ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ