No.1

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα

ΟΗΕ: Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα Facebook Twitter
EPA
0

Οι κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας είναι «αναποτελεσματικές», εκτιμούν ειδικοί εμπειρογνώμονες σε έκθεσή τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Πιονγιάνγκ χρησιμοποιεί αεροδρόμια και άλλα πολιτικά κτίρια για το βαλλιστικό της πρόγραμμα προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή τους από ενδεχόμενα πλήγματα.

Το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας «παραμένει ακέραιο», υπογραμμίζουν σε αυτό το έγγραφο το οποίο δόθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι εδικοί που είναι αρμόδιοι να ελέγχουν την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

Οι Βορειοκορεάτες εξακολουθούν να προμηθεύονται μέσω θαλάσσης πετρέλαιο και παράλληλα να εξάγουν κάρβουνο παραβιάζοντας το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Οι εμπειρογνώμονες ανακάλυψαν ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί πολιτικές εγκαταστάσεις, κυρίως αεροδρόμια, για να κατασκευάζει και να κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων» προκειμένου να αποφεύγει να γίνουν στόχοι αεροπορικών επιδρομών», σημειώνεται στην έκθεση.

Εξάλλου οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ανεπαρκείς» τις οικονομικές κυρώσεις που ομόφωνα αποφάσισε να επιβάλει στην Πιονγκγιάνγκ ο ΟΗΕ το 2017, καθώς η Βόρεια Κορέα τις παρακάμπτει για να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο.

Επίσης εξακολουθεί να παραβιάζει το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων και προσπάθησε να παράσχει ελαφρά όπλα στη Συρία, στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, στη Λιβύη και το Σουδάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι οικονομικές κυρώσεις εξακολουθούν να είναι μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζονται με τον χειρότερο τρόπο», υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία κάνει λόγο για μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών από την Ευρώπη στην Ασία.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύθηκε την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται μια δεύτερη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στόχος της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι να προχωρήσει «η οριστική και πλήρως επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, να υπάρξει «μεταστροφή των διμερών σχέσεων» και «να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM