«Οι τουρκικές Αρχές μας έφεραν στα ελληνικά σύνορα»: Το οδοιπορικό του BBC στον Έβρο

«Οι τουρκικές Αρχές μας έφεραν στα ελληνικά σύνορα»: Το οδοιπορικό του BBC στον Έβρο Facebook Twitter
0

Την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα καταγράφει με οδοιπορικό του το BBC, δημοσιογράφος του οποίου κατάφερε να μιλήσει με πρόσφυγες που μόλις είχαν περάσει στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Η κάμερα του BBC και ο απεσταλμένος του Jonah Fisher καταγράφουν τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί απελπισμένοι να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας πως δεν θα συγκρατεί πια τις προσφυγικές ροές εντός Τουρκίας.

Όπως λέει το ρεπορτάζ, «η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της, ενισχύοντάς τα, προκειμένου να εμποδίσει τη μαζική είσοδο των ανθρώπων, κάτι που οδήγησε σε επεισόδια βίας στα συνοριακά περάσματα».

«Υπάρχει ένας αριθμός επίσημων φυλακίων, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή κλειστά και φυλασσόμενα. Ωστόσο, όπως μας είπαν, υπάρχουν πολλά άλλα σημεία κατά μήκος του φράκτη από τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν» λέει ο Φίσερ.

Ο δημοσιογράφος συναντά μία ομάδα Αφγανών που είχε μόλις καταφέρει να περάσει στην ελληνική πλευρά: «Ήρθαμε στα σύνορα με το λεωφορείο. Οι τουρκικές Αρχές μάς έφεραν εδώ και μας είπαν να περάσουμε. Κόψαμε το αγκαθωτό συρματόπλεγμα και περάσαμε» λέει ένας από αυτούς.

Ρωτώντας μία δεύτερη ομάδα από το Κόνακρι της Γουϊνέας, που επίσης είχε μόλις περάσει στο έδαφος της Ελλάδας, γιατί αποφάσισαν να έρθουν από την Τουρκία, εκείνοι απάντησαν πως «δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, θέλουμε να πάμε στη Γερμανία. Θέλουμε μία καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας, γι'αυτό περάσαμε τα σύνορα».

Ενώ μιλούσε σε μερικούς πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ, ένα βαν χωρίς πινακίδες πλησίασε και άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πήραν τους ανθρώπους - με κάποιον να ακούγεται να επαναλαμβάνει «φτάνει» προς τον οπερατέρ για τη λήψη εικόνων.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο για το αν είναι «τυπική διαδικασία να απομακρύνονται πρόσφυγες από ανθρώπους με καλυμμένα πρόσωπα και σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες», ο υπουργός απάντησε: «Στο μυαλό μου τυπική διαδικασία είναι για μία χώρα να φυλάσσει και να θωρακίζει τα σύνορά της. Αυτό έχω μόνο να πω αυτή τη στιγμή».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Τους προέτρεψε να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας «πριν να είναι πολύ αργά», υποστηρίζοντας ότι καμία εξουσία και κανένα προνόμιο δεν δικαιολογούν αιματοχυσία
THE LIFO TEAM