«Οι τουρκικές Αρχές μας έφεραν στα ελληνικά σύνορα»: Το οδοιπορικό του BBC στον Έβρο

«Οι τουρκικές Αρχές μας έφεραν στα ελληνικά σύνορα»: Το οδοιπορικό του BBC στον Έβρο Facebook Twitter
0

Την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα καταγράφει με οδοιπορικό του το BBC, δημοσιογράφος του οποίου κατάφερε να μιλήσει με πρόσφυγες που μόλις είχαν περάσει στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Η κάμερα του BBC και ο απεσταλμένος του Jonah Fisher καταγράφουν τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί απελπισμένοι να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας πως δεν θα συγκρατεί πια τις προσφυγικές ροές εντός Τουρκίας.

Όπως λέει το ρεπορτάζ, «η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της, ενισχύοντάς τα, προκειμένου να εμποδίσει τη μαζική είσοδο των ανθρώπων, κάτι που οδήγησε σε επεισόδια βίας στα συνοριακά περάσματα».

«Υπάρχει ένας αριθμός επίσημων φυλακίων, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή κλειστά και φυλασσόμενα. Ωστόσο, όπως μας είπαν, υπάρχουν πολλά άλλα σημεία κατά μήκος του φράκτη από τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν» λέει ο Φίσερ.

Ο δημοσιογράφος συναντά μία ομάδα Αφγανών που είχε μόλις καταφέρει να περάσει στην ελληνική πλευρά: «Ήρθαμε στα σύνορα με το λεωφορείο. Οι τουρκικές Αρχές μάς έφεραν εδώ και μας είπαν να περάσουμε. Κόψαμε το αγκαθωτό συρματόπλεγμα και περάσαμε» λέει ένας από αυτούς.

Ρωτώντας μία δεύτερη ομάδα από το Κόνακρι της Γουϊνέας, που επίσης είχε μόλις περάσει στο έδαφος της Ελλάδας, γιατί αποφάσισαν να έρθουν από την Τουρκία, εκείνοι απάντησαν πως «δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, θέλουμε να πάμε στη Γερμανία. Θέλουμε μία καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας, γι'αυτό περάσαμε τα σύνορα».

Ενώ μιλούσε σε μερικούς πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ, ένα βαν χωρίς πινακίδες πλησίασε και άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πήραν τους ανθρώπους - με κάποιον να ακούγεται να επαναλαμβάνει «φτάνει» προς τον οπερατέρ για τη λήψη εικόνων.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο για το αν είναι «τυπική διαδικασία να απομακρύνονται πρόσφυγες από ανθρώπους με καλυμμένα πρόσωπα και σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες», ο υπουργός απάντησε: «Στο μυαλό μου τυπική διαδικασία είναι για μία χώρα να φυλάσσει και να θωρακίζει τα σύνορά της. Αυτό έχω μόνο να πω αυτή τη στιγμή».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενεζουέλα: H υπηρεσιακή πρόεδρος δηλώνει έτοιμη να «συνεργαστεί» με ΗΠΑ μετά τις προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις

Διεθνή / Βενεζουέλα: H υπηρεσιακή πρόεδρος δηλώνει έτοιμη να «συνεργαστεί» με ΗΠΑ μετά τις προειδοποιήσεις για νέες επιθέσεις

«Ο πρόεδρος Τραμπ, οι λαοί μας και η περιοχή μας αξίζουν ειρήνη και διάλογο, όχι πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά στα social media η Ντέλσι Ροντρίγκεζ
THE LIFO TEAM
Βερολίνο: 45.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μετά από πολιτικά υποκινούμενη επίθεση από «αριστερούς εξτρεμιστές»

Διεθνή / Βερολίνο: 45.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα μετά από πολιτικά υποκινούμενη επίθεση από «αριστερούς εξτρεμιστές»

Αν και η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε ορισμένες περιοχές, χιλιάδες καταναλωτές ενδέχεται να παραμείνουν χωρίς ρεύμα έως την Πέμπτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών
THE LIFO TEAM