Οι θεωρίες συνωμοσίας για την Παναγία των Παρισίων - Hoaxes και fake news

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την Παναγία των Παρισίων - Hoaxes και fake news Facebook Twitter
1

Ήταν άραγε μια τρομοκρατική επίθεση ή ένας αντιπερισπασμός; Χάρη στο διαδίκτυο, οι θεωρίες συνωμοσίας και οι αυθαίρετες ερμηνείες που προσπαθούν να εξηγήσουν την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων πολλαπλασιάζονται από το βράδυ της Δευτέρας.

Το κτίριο φλεγόταν ακόμη όταν οι κυνηγοί συμπτώσεων και οι αυτοανακηρυχθέντες «ειδικοί» της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής άρχισαν να αναζητούν τους ενόχους. Αν και η έρευνα μόλις ξεκίνησε και αναμένεται ότι θα είναι μακρά, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν τις γαλλικές αρχές στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Πολλοί Γάλλοι ωστόσο, κάποιοι ειρωνικά, άλλοι καχύποπτα, διαπίστωσαν ότι η πυρκαγιά ανάγκασε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναβάλει το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του για τα "κίτρινα γιλέκα", εν μέσω κοινωνικής κρίσης. Κάποιες ομάδες κίτρινων γιλέκων αποφάσισαν να περιορίσουν προσωρινά τις αναρτήσεις τους στο Facebook, ώστε να μην συνεχιστούν αυτού του είδους οι φήμες, που εξαπλώνονται συνεχώς.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την Παναγία των Παρισίων - Hoaxes και fake news Facebook Twitter

Ένας συνεργάτης του Time Magazine, από την άλλη, έγραψε στο Twitter ότι ένας φίλος Ιησουίτης του ανέφερε ότι υπάλληλοι του καθεδρικού έκαναν λόγο για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό του ναού. Στη συνέχεια όμως διέγραψε την ανάρτηση αυτήν.

Στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ένας δημοσιογράφος διέκοψε στον αέρα έναν αιρετό από το Νειγί (δυτικό Παρίσι) ο οποίος άρχισε να μιλάει για επίθεση στη Γαλλία. Είχε αρχίσει να λέει ότι «οι πολιτικώς ορθοί θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι ήταν ατύχημα», όταν ο δημοσιογράφος Σέπαρντ Σμιθ τον έκοψε απότομα: «Δεν θα αρχίσουμε να εικάζουμε εδώ για τα αίτια, τα οποία δεν γνωρίζουμε. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και, μάλιστα, είναι αντιπαραγωγικές», τόνισε.

Στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, το YouTube έριξε λάδι στη φωτιά των συνωμοσιών, μεταδίδοντας κατά λάθος, κάτω από τις εικόνες του φλεγόμενου ναού, ένα ενημερωτικό κρόουλ που αναφερόταν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Άλλοι χρήστες του διαδικτύου, καταπιάστηκαν με την ανάλυση εικόνων είδαν έναν άνθρωπο ντυμένο με κίτρινο γιλέκο να περπατάει στη φλεγόμενη στέγη του ναού... Δεν ήταν διαδηλωτής, ήταν μόνο ένας... πυροσβέστης. Άλλοι νόμισαν ότι είδαν, στην άλλη άκρη της στέγης, κάποιον να παρατηρεί αποσβολωμένος τις φλόγες: ήταν πράγματι ακίνητος, γιατί δεν ήταν παρά ένα... άγαλμα.

Σε αναρτήσεις στα social media, κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι οι τρεις πελώριοι ρόδακες της Παναγίας των Παρισίων έσπασαν σε χίλια κομμάτια. Λάθος, σώθηκαν, απάντησε ο εκπρόσωπος του ναού σήμερα το πρωί.

Κάποιοι συνέδεσαν την πυρκαγιά στον γοτθικό ναό με τα βίαια επεισόδια εναντίον χριστιανών, θυμίζοντας τον εμπρησμό που προκάλεσε ζημιές στην είσοδο της παρισινής εκκλησίας του Αγίου Σουλπικίου, στα μέσα Μαρτίου αλλά και τη βεβήλωση άλλων γαλλικών εκκλησιών, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πολιτο-θρησκευτικές ερμηνείες και μάλιστα πολύ συγκεκριμένες, παρουσίασαν κάποιες σερβικές ταμπλόιντ: η καταστροφή δεν ήταν παρά μια "θεϊκή παρέμβαση" επειδή στον περίβολο του ναού είχε υψωθεί η σημαία του Κοσόβου, κατά τη διάρκεια μιας τελετής το 2018. Τα άρθρα αυτά αποσύρθηκαν πολύ γρήγορα.

Στο διαδίκτυο, κάποιοι χρήστες θεώρησαν ότι ήταν η φωτιά ήταν η εκδίκηση κάποιων για ένα χιουμοριστικό τουίτ που ανήρτησε ένας νεαρός Γάλλος, (με το χαρακτηριστικό όνομα... Ουγκό) με αφορμή μια φωτογραφία της Μέκας. Ορισμένοι μουσουλμάνοι θεώρησαν την ανάρτηση προσβλητική και ο Ουγκό έχει δεχτεί σωρεία απειλών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ανεξάρτητα από τα πραγματικά αιτία (όπως και στην 11η Σεπτεμβρίου) τι σίγουρο είναι το συμβάν εξυπηρετεί πολλές ομάδες. Η κάθε μία δίνει την ερμηνεία που τη συμφέρει για να εξυπηρέτησει τις επιδιωξεις. Κάποιους τους βολεύει να στραφεί η προσοχή των Γάλλων στην καταστροφή σε περίοδο έντονων αντικυβερνητικων διαδηλώσεων, επίσης βολεύει η στόχο ποίηση των κίτρινων γιλαικων. Άλλους τους βολεύει η στοχοποιηση των μουσουλμάνων. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας βολικός αντιπερισπασμος.