Οι μισές Βρετανίδες θεωρούν σεξιστικό τον όρο «νοικοκυρά»

Οι μισές Βρετανίδες θεωρούν σεξιστικό τον όρο «νοικοκυρά» Facebook Twitter
9

Οι μισές Βρετανίδες θεωρούν παρωχημένη, σεξιστική ή προσβλητική τη λέξη νοικοκυρά, αποκαλύπτει δημοσκόπηση, καθώς αυξάνεται η πίεση για μεγαλύτερη ισότητα στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο.

Οι περισσότερες γυναίκες στη Βρετανία δεν μπορούν να κάνουν παλαιομοδίτικες δουλειές όπως το μαντάρισμα και το πλέξιμο και αντιθέτως θεωρούν ως σημαντικότερα επιτεύγματα μια καλή καριέρα, την οικονομική ασφάλεια και τις επαρκείς γνώσεις τεχνολογίας, διαπίστωσε η έρευνα που διενήργησε η My Nametags, η οποία κατασκευάζει σιδερότυπα.

«Υπήρχε η έντονη αίσθηση ότι, παρότι πολλές παραδοσιακές δεξιότητες δεν είναι πλέον αποδεκτές, αυτές έχουν αντικατασταθεί από εξίσου σημαντική τεχνογνωσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της εταιρείας Λαρς Άντερσεν.

Παρά την απαγόρευση των σεξιστικών διακρίσεων τη δεκαετία του 70, λίγες γυναίκες στη Βρετανία κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις και οι μισθολογικές διαφορές έχουν συγκεντρώσει την προσοχή της κοινωνίας με μεγάλες επιχειρήσεις να καλούνται να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τα στοιχεία με τις μισθολογικές διαφορές.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αμείβονται κατά 18% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες, όπως προκύπτει από κυβερνητικά στοιχεία.

Παρότι οι γυναίκες αυξάνονται σε πολλά υψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα, δουλειές όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού, κέτερινγκ και η φύλαξη παιδιών--που κατά παράδοση θεωρούνται «γυναικείες», παραμένουν υποτιμημένες και συχνά υποαμειβόμενες, λέει η Σαμάνθα Ρένι του φιλανθρωπικού ταμείου Rosa.

«Η ανατροφή των παιδιών, η διαπαιδαγώγηση και η φροντίδα του νοικοκυριού είναι υποχρεώσεις όλων μας», δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters η Ρένι, η οποία χρηματοδοτεί πρότζεκτ που υποστηρίζουν την ισότητα των δύο φύλων.

«Μέχρι να γίνει η νόρμα και για τα δύο φύλα να αναλαμβάνουν ισότιμα αυτούς τους ρόλους, το"νοικοκυρά'' θα παραμείνει "ύβρις", αντί απλώς μια παρωχημένη λέξη».

Περισσότερες από τα τρία τέταρτα από τις 2.000 ερωτηθείσες απάντησαν ότι οι προσδοκίες του ρόλου τους έχουν αλλάξει με την πάροδο μιας γενιάς. Σχεδόν οι μισές απάντησαν ότι είναι περισσότερο ικανοποιημένες σε σχέση με την μητέρα τους.

Μια άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών δεν θεωρούν ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι μέσα στο σπίτι παρότι η άποψη αυτή διαφοροποιούνταν σε περίπτωση που επρόκειτο για μητέρα ανήλικου παιδιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM