Οι λυρικές σκηνές της Ιταλίας ενώνουν τις δυνάμεις τους με την κυβέρνηση για την αγορά της βίλας Βέρντι

Οι λυρικές σκηνές της Ιταλίας ενώνουν τις δυνάμεις τους με την κυβέρνηση για την αγορά της βίλας Βέρντι Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι λυρικές σκηνές σε όλη την Ιταλία ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συνδράμουν την κυβέρνηση οικονομικά στη διάσωση της εξοχικής κατοικίας του συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι. 

Στη βίλα Βέρντι στο Σαντ'Αγκάτα ντι Βιλανόβα, κοντά στην πόλη Μπουσέτο στην επαρχία Εμίλια Ρομάνα όπου γεννήθηκε, ο Ιταλός συνθέτης έζησε για μισόν αιώνα. 

Τώρα, μετά από πολύχρονη διαμάχη μεταξύ των κληρονόμων, το ακίνητο βγήκε στο «σφυρί» τον περασμένο Οκτώβριο. 

Συναυλίες αφιερωμένες στον Βέρντι -διάσημο για τις όπερες La Traviata, Aida και Otello- θα πραγματοποιηθούν στις όπερες πολλών ιταλικών πόλεων έως τα μέσα Ιουνίου, με τα έσοδα να διατίθενται στην ιταλική κυβέρνηση για την αγορά της κατοικίας. 

Ο Βέρντι έχτισε το σπίτι αυτό σε ένα οικόπεδό του, το 1848. Αρχικά, εκεί ζούσαν οι γονείς του, προτού μετακομίσει ο ίδιος με τη δεύτερη σύζυγό του, Τζουζεπίνα Στρεπόνι, το 1851, και παραμείνει έως το θάνατό του, το 1901. 

Η κατοικία είχε περάσει στην κατοχή τεσσάρων αδερφών, απογόνων της Μαρία Φιλομένα Βέρντι, της νεότερης ξαδέρφης του Ιταλού συνθέτη, την οποία μεγάλωσαν εκείνος και η Στρεπόνι σαν δική τους κόρη. 

Από το 2010, τη διαχείριση της Βίλα Βέρντι -που εν μέρει λειτουργούσε και ως μουσείο με τους επισκέπτες να μπορούν να περιπλανιούνται στα δωμάτια με τα αντικείμενα του Βέρντι- είχε ο Άντζιολο Καράρα Βέρντι. 

Italian opera houses plan Verdi shows to help government buy composer’s home Facebook Twitter
H Βίλα Βέρντι όπως ήταν μεταξύ 1859-1865 - Φωτ.: Wikimedia

Ωστόσο, η οικογένεια Καράρα Βέρντι βρισκόταν τα τελευταία χρόνια σε διένεξη για το πώς να διαχειριστεί το σπίτι καθώς κανένα από τα τέσσερα αδέρφια δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσει το μερίδιο των άλλων. 

Μετά από διαμάχη 20 χρόνων από τους κληρονόμους και δεδομένου του ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να αγοράσει το μερίδιο του άλλου και εξ ολοκλήρου το οίκημα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε πως πρέπει να σφραγιστεί και να πουληθεί. 

Αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος των κληρονομικών, το οίκημα αναμένεται να τεθεί σε δημοπρασία, με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά, το ιταλικό κράτος διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει πρώτο εκάστοτε προσφορά. 

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2023 κονδύλι 20 εκατ. ευρώ για την αγορά της κατοικίας, την οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει ως μουσείο. Για να ολοκληρώσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο, ωστόσο, χρειάζεται την οικονομική συνδρομή των λυρικών σκηνών της χώρας. 

Η βίλα περιλαμβάνει περίπου 7.600 αντικείμενα που ανήκαν στον Βέρντι - μεταξύ αυτών χειρόγραφα, ένα πιάνο, ένα ημίψηλο καπέλο, μια χτένα. 

Ο Βέρντι απέκτησε δύο παιδιά με την πρώτη του σύζυγο, Μαργκερίτα Μπαρέτσι, ωστόσο και τα δύο πέθαναν λίγα χρόνια μετά τη γέννησή τους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM