Οι ΗΠΑ συγκαλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ιντλίμπ της Συρίας

Οι ΗΠΑ συγκαλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ιντλίμπ της Συρίας Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ, που προεδρεύουν του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Σεπτέμβριο, θα συγκαλέσουν την Παρασκευή συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας. 

Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ επιθυμεί να επανακτήσει τον έλεγχο της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ και αναμένεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση, ενώ εκφράζονται φόβοι πως έτσι μπορεί να πυροδοτηθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τόνισε πως το ζήτημα της «Ιντλίμπ είναι σοβαρό». 

Ακόμη, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών των ΗΕ τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας συνάντησης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας, όπως είπε.

Στο μεταξύ νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τον Μπασάρ αλ Άσαντ πως αν οι δυνάμεις του χρησιμοποιήσουν εκ νέου χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «γρήγορα και κατάλληλα».

Ο Τραμπ, με ένα μήνυμά του στο twitter, προειδοποίησε χθες τον Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, να μην εξαπολύσουν «ριψοκίνδυνα» μια «επίθεση» στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες, τονίζοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι» διατρέχουν κίνδυνο «να σκοτωθούν».

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την προειδοποίηση Τραμπ, τονίζοντας ότι η Ιντλίμπ είναι μια «φωλιά τρομοκρατίας». Ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει» το πρόβλημα της «τρομοκρατίας» στην Ιντλίμπ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η στάση μας παραμένει σταθερή ότι αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιλέξει ξανά να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν γρήγορα και κατάλληλα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνομιλήσουν επειγόντως για να αποτρέψουν μια αιματοχυσία στην Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 13 άμαχοι, εκ των οποίων έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ.

«Ρωσικά αεροσκάφη ξεκίνησαν να βομβαρδίσουν ξανά την επαρχία Ιντλίμπ μετά από μια διακοπή 22 ημερών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπτνέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι επιδρομές είχαν στο στόχαστρο τους αρκετές περιοχές και προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό περίπου 30 ανθρώπων.

Οι επιδρομές έγιναν «στον απόηχο των επιθέσεων των ανταρτών ενάντια σε θέσεις δυνάμεων του καθεστώτος στην γειτονική επαρχία Λατάκια που είχαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς», τόνισε ο Ραχμάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM
Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM
ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM