Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τον Άσαντ: Θα απαντήσουμε «γρήγορα και κατάλληλα» αν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί τον Άσαντ: Θα απαντήσουμε «γρήγορα και κατάλληλα» αν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων Facebook Twitter
0

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ πως αν οι δυνάμεις του χρησιμοποιήσουν εκ νέου χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «γρήγορα και κατάλληλα». 


Σε ανακοίνωσή της, η αμερικανική προεδρία υπογράμμισε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου το συριακό καθεστώς αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση, πυροδοτώντας ενδεχομένως μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει διατάξει δύο φορές τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων που υπό τις ΗΠΑ επιχειρεί στο Ιράκ και τη Συρία να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στη Συρία, ως απάντηση στη χρήση, όπως ανέφερε η Ουάσινγκτον, χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις εναντίον αμάχων.

Ο Τραμπ, με ένα μήνυμά του στο twitter, προειδοποίησε χθες τον Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν, να μην εξαπολύσουν «ριψοκίνδυνα» μια «επίθεση» στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχουν τζιχαντιστές και αντάρτες, τονίζοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι» διατρέχουν κίνδυνο «να σκοτωθούν».

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την προειδοποίηση Τραμπ, τονίζοντας ότι η Ιντλίμπ είναι μια «φωλιά τρομοκρατίας». Ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει» το πρόβλημα της «τρομοκρατίας» στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η στάση μας παραμένει σταθερή ότι αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιλέξει ξανά να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν γρήγορα και κατάλληλα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Στην επαρχία Ιντιλίμπ «εκατομμύρια άμαχοι πολίτες βρίσκονται υπό την απειλή μιας επερχόμενης επίθεσης από το καθεστώς Άσαντ, με τη στήριξη Ρωσίας και Ιράν», τόνισε η αμερικανική προεδρία.

Νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνομιλήσουν επειγόντως για να αποτρέψουν μια αιματοχυσία στην Ιντλίμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM