Οι Αμερικανίδες "απεργούν" στην "Ημέρα χωρίς Γυναίκες", διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του Τραμπ

Οι Αμερικανίδες "απεργούν" στην "Ημέρα χωρίς Γυναίκες", διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του Τραμπ Facebook Twitter
(Francine Orr / Los Angeles Times)
0

Οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας απεργώντας και διαδηλώνοντας σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τις ογκώδεις πορείες διαμαρτυρίας, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 

Γιορτάζοντας "Μια ημέρα χωρίς γυναίκες", όσες μπορούν θα απέχουν από την εργασία τους ή από το σχολείο. Μια παρόμοια κινητοποίηση έκαναν οι μετανάστες στις 16 Φεβρουαρίου για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταναστευτική πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

 

Μεταξύ των στόχων των γυναικών είναι να επιστήσουν την προσοχή στις μισθολογικές ανισότητες αλλά και στους κινδύνους που διατρέχουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την αναπαραγωγική υγεία τους.

 

"Επί χρόνια, η 8η Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών και ήταν μια χαρούμενη ημέρα, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα", εξήγησε η Τέρι Ο'Νιλ, η πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών. "Όμως το πολιτικό κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα απαιτεί από εμάς να αποκτήσουμε πολιτική ισχύ", πρόσθεσε. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών θα βρεθεί και η "εντολή αποσιώπησης", το διάταγμα του Τραμπ με το οποίο θα στερηθούν ομοσπονδιακούς πόρους οι ξένες οργανώσεις που προωθούν την άμβλωση ως επιλογή για τις γυναίκες, σημείωσε.

 

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ, με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, κάλεσε τους συμπατριώτες του να τιμήσουν τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. "Σέβομαι απεριόριστα τις γυναίκες και τους πολλούς ρόλους που υπηρετούν, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τον ιστό της κοινωνίας και της οικονομίας μας" έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

 

Ο Τραμπ έχει επικριθεί σφοδρά για τα σχόλια που έκανε για τις γυναίκες και ιδίως για τις καυχησιολογίες του σε ένα βίντεο του 2005 αλλά και για τους χαρακτηρισμούς που απέδιδε στην αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

 

Σύμφωνα με την Τέρι Ο'Νιλ, οι Αμερικανίδες κατά μέσο όρο κερδίζουν 79 σεντς για κάθε 1 δολάριο που βγάζουν οι άνδρες. Οι μισθοί των Αφροαμερικανίδων και των Λατίνων είναι ακόμη χαμηλότεροι. Δεδομένου ότι τα δύο τρίτα όλων των εργαζομένων που κερδίζουν τον κατώτερο μισθό είναι γυναίκες, η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης ημερομισθίου θα κλείσει σημαντικά το μισθολογικό χάσμα, εξήγησε.

 

Οι γυναίκες αποτελούν το 47% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ. Αν όλες τους επέλεγαν να απεργήσουν σήμερα οι απώλειες για το ΑΕΠ θα ανέρχονταν στα σχεδόν 21 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του φιλελεύθερου Κέντρου Αμερικανικής Προόδου. Οι οργανωτές πάντως γνωρίζουν ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν το κίνητρο ή πολύ απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να απόσχουν από την εργασία τους. Έτσι, τις κάλεσαν να περιορίσουν τις αγορές τους, επιλέγοντας μόνο καταστήματα που ανήκουν σε άλλες γυναίκες ή να ντυθούν στα κόκκινα εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στο κίνημα.

 

Πολλά σχολεία, μεταξύ των οποίων και σε δύο μεγάλες σχολικές περιφέρειες στη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα, ακύρωσαν σήμερα τα μαθήματα επειδή πολλές εκπαιδευτικοί ζήτησαν άδεια.

 

Διαδηλώσεις οργανώνονται στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, την Ατλάντα, το Σεντ Πίτερσμπεργκ, τη Φλόριντα, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Διεθνή / Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε πως μια διαπραγματευτική λύση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, της διατλαντικής συμμαχίας ή της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Διεθνή / Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Τρεις ταχυδρομικοί υπάλληλοι μεταφέρουν ευχές και λίστες δώρων από την πόλη Σαντ Νικολάους στη Γερμανία έως το Ροβανιέμι της Φινλανδίας, περνώντας από τρεις χώρες
LIFO NEWSROOM
Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Διεθνή / Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Η εκτόξευση της παγκόσμιας ζήτησης για δερμάτινα είδη υψηλής ραπτικής, τροφοδοτούμενη και από τα social media, έχει αυξήσει τις τιμές σε τέτοιο βαθμό που η μεταπώλησή τους αποφέρει τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Διεθνή / Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Το έργο, αξίας 13,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, αλλά προκαλεί αντιδράσεις για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο
LIFO NEWSROOM
Ένα πρώην Rolling Stone κατηγορεί το Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης ότι εκθέτει την κλεμμένη κιθάρα του

Διεθνή / Ένας πρώην Rolling Stone κατηγορεί το Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης ότι εκθέτει την κλεμμένη κιθάρα του

Η κιθάρα, γνωστή και ως «Keithburst», ανήκε τη δεκαετία του ’60 στον Κιθ Ρίτσαρντς, ενώ στη συνέχεια την έπαιξαν κι άλλοι κορυφαίοι κιθαρίστες, όπως ο Έρικ Κλάπτον και ο Τζίμι Πέιτζ
LIFO NEWSROOM
Ο Κρις Χέμσγουορθ εξηγεί πώς η διάγνωση υψηλού κινδύνου Αλτσχάιμερ τον έκανε να αναθεωρήσει

Διεθνή / Ο Κρις Χέμσγουορθ εξηγεί πώς η διάγνωση υψηλού κινδύνου Αλτσχάιμερ τον έκανε να αναθεωρήσει

Ο Αυστραλός ηθοποιός μιλά για την αποκάλυψη ότι φέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας, και πώς αυτή η γνώση επηρέασε τις επιλογές του
LIFO NEWSROOM
Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM