Ο Τζούλιαν Ασάνζ «ελεύθερος» να επιστρέψει στην Αυστραλία μετά τις δικαστικές περιπέτειες

Ο Τζούλιαν Ασάνζ «ελεύθερος» να επιστρέψει στην Αυστραλία μετά τις δικαστικές περιπέτειες Facebook Twitter
EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι «ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του», την Αυστραλία, μόλις τελειώσουν οι δικαστικές του περιπέτειες, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, αφού δικαστήριο στη Βρετανία αρνήθηκε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ.

Βρετανίδα δικαστής εμπόδισε χθες, Δευτέρα, την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

«Το δικαστικό σύστημα ακολουθεί τον δρόμο του κι εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτό. Και όπως σε κάθε άλλο Αυστραλό, του έχει προσφερθεί στήριξη από το προξενείο και θα πρέπει, αν αποτύχει η έφεση, φυσικά να μπορεί να επιστρέψει στην Αυστραλία, όπως κάθε άλλος Αυστραλός», επεσήμανε ο Μόρισον μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB.

Το Μεξικό πρόσφερε χθες, Δευτέρα, πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ και στηρίζει την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

«Ο Ασάνζ είναι δημοσιογράφος και του αξίζει μια ευκαιρία. Τάσσομαι υπέρ του να του δοθεί χάρη", επισήμανε ο Μεξικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσής του προς τους δημοσιογράφους. "Θα του προσφέρουμε προστασία», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΠΕΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΝΕΚΡΗ ΔΙΚΗ

Διεθνή / «Λυπάμαι βαθιά» λέει ο ορειβάτης για τον θάνατο της συντρόφου του στις Άλπεις, απορρίπτει όμως τις κατηγορίες

Η 33χρονη έχασε τη ζωή της από υποθερμία κατά την κοινή τους προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή - Ο άνδρας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή - Kλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν

Η στρατιωτική κινητοποίηση εξελίσσεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στη Γενεύη για μια πιθανή συμφωνία σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗ FACEBOOK

Διεθνή / Στο εδώλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Άρχισε η δίκη «σταθμός» - Έδωσε την ίδια απάντηση πάνω από 12 φορές

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook όταν ήταν φοιτητής το 2004, κατέθεσε για την υπόθεση εθισμού στην τεχνολογία, μετά από αγωγές εναντίον της Meta και του YouTube
THE LIFO TEAM