Ο Τραμπ βιάζεται να αντικαταστήσει τη Ρουθ Μπ. Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο: «Έχουμε πολλές γυναίκες στη λίστα»

Ο Τραμπ βιάζεται να αντικαταστήσει τη Ρουθ Μπ. Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο: «Έχουμε πολλές γυναίκες στη λίστα» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιχειρήσει να συμπληρώσει με μία συντηρητική δικαστικό την θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που άφησε πίσω της η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους των Δημοκρατικών, ο Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει αυτή την εκκρεμότητα για τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και διεμήνυσε χθες, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Βόρεια Καρολίνα, πως θα ανακοινώσει το όνομα μιας υποψήφιας μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Μάλιστα υποσχέθηκε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταχύτατα καλώντας νωρίτερα τους Ρεπουμπλικάνους να κινηθούν γρήγορα. «Θα παρουσιάσω μια υποψηφιότητα την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι γυναίκα, πολύ ταλαντούχα, εξαιρετικά ευφυής», δήλωνε ο Τραμπ, την ώρα που πολίτες συγκεντρώνονταν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, για να τιμήσουν τη μνήμη της δικαστού και εξέχουσας φεμινίστριας που πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 87 ετών. 

«Δεν την έχω επιλέξει ακόμα, αλλά έχουμε πολλές γυναίκες στη λίστα», πρόσθεσε ο Τραμπ, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ να δεσμεύεται πως θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει την πρόταση του προέδρου. «Έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ξέρετε (σ.σ την ημερομηνία παράδοσης - παραλαβής)». 

Λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της, η ίδια η Ρουθ είχε αποδοκιμάσει την προοπτική αντικατάστασής της από αυτή την κυβέρνηση. «Η πιο ένθερμη επιθυμία μου είναι να μην αντικατασταθώ έως ότου τεθεί νέος πρόεδρος», έγραφε σε δήλωση προς την εγγονή της, σύμφωνα με το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο.

Αν ο Τραμπ τα καταφέρει, αυτό θα σημάνει μια δραματική μεταβολή της ισορροπίας στο Σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί ήδη είχαν την πλειοψηφία με 5 έναντι 4. Τώρα η αναλογία κινδυνεύει να μετατοπιστεί στο 6-3. 

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωνε μετά τον θάνατο της Ρουθ πως «δεν χωράει καμία αμφιβολία» ότι το πρόσωπο που θα καταλάβει την έδρα που έμεινε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα πρέπει επιλεγεί από τον νικητή των εκλογών.

Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, ο Τραμπ δέχεται αντιδράσεις ακόμα και από το κόμμα του, που διατηρεί την πλειοψηφία με 53-47 στην Γερουσία. Η Γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς Από το Μέιν δήλωσε χθες ότι ο ανώτατος δικαστικός θα πρέπει να επιλεγεί από τον νικητή των ερχόμενων εκλογών και η Γερουσία δεν θα ήταν σωστό να ψηφίσει νωρίτερα. 

Έξω από τον Λευκό Οίκο όμως, ο Τραμπ φάνηκε αμετακίνητος από την ατζέντα του σχολιάζοντας τα λεγόμενα της Κόλινς: «Τώρα είμαστε εδώ και έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ψηφοφόρους, σε όλο τον κόσμο, στα εκατομμύρια ανθρώπων που μας εξέλεξαν». 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM