Ο Τραμπ απειλεί την Κίνα με δασμούς σε προϊόντα 300 δισεκατομμύριων δολαρίων

Ο Τραμπ απειλεί την Κίνα με δασμούς σε προϊόντα 300 δισεκατομμύριων δολαρίων Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να πλήξει την Κίνα με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας «τουλάχιστον» 300 δισεκατομμύριων δολαρίων, αλλά δήλωσε πως πιστεύει ότι η Κίνα και το Μεξικό θέλουν να συνάψουν συμφωνίες στις εμπορικές τους διαμάχες με τις ΗΠΑ.


Η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει κλιμακωθεί από τότε που κατέρρευσαν στις αρχές Μαΐου οι συνομιλίες, οι οποίες είχαν στόχο να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών. Ενώ ο Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Κίνα συνεχίζονται, δεν έχουν γίνει συναντήσεις διά ζώσης από τις 10 Μαΐου, την ημέρα κατά την οποία αύξησε στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, προκαλώντας αντίποινα από το Πεκίνο.

«Οι συνομιλίες μας με την Κίνα, συμβαίνουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Θα δούμε τι θα συμβεί...θα μπορούσα να ανέβω τουλάχιστον σε άλλα 300 δισεκ. δολάρια και θα το κάνω την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους σήμερα, χωρίς να διευκρινίζει ποια προϊόντα μπορεί να επηρεαστούν.

«Αλλά νομίζω ότι η Κίνα θέλει να συνάψει μια συμφωνία και νομίζω ότι το Μεξικό θέλει διακαώς μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ πριν επιβιβαστεί στο Air Force One στο ιρλανδικό αεροδρόμιο του Σάνον, με κατεύθυνση τη Γαλλία για τους εκεί εορτασμούς της επετείου από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να υιοθετήσει τα απαραίτητα αντίμετρα, εάν η Ουάσινγκτον κλιμακώσει μονομερώς τις εμπορικές εντάσεις, και ότι οι αμερικανικές πιέσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις εμπορικές συνομιλίες. Η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι τέλους, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να κλιμακώσουν την ένταση στο εμπόριο, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες ότι η κλιμάκωση των δασμολογικών απειλών πλήττουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη που επί του παρόντος αναμένεται να βελτιωθεί την επόμενη χρονιά.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναμένεται να συναντηθεί με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Γι Γκανγκ αυτό το σαββατοκύριακο σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία, στις πρώτες διά ζώσης συνομιλίες μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών εδώ και σχεδόν έναν μήνα.
Μεξικανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται επίσης να έχουν και πάλι συνομιλίες στην Ουάσιγκτον σήμερα με στόχο να αποτραπεί η επιβολή δασμών σε μεξικανικά προϊόντα.

Αφού δήλωσε ότι δεν έχει γίνει «επαρκής» πρόοδος στους τρόπους περιορισμού της μετανάστευσης όταν οι δύο πλευρές συναντήθηκαν χθες, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι το Μεξικό έχει σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες. Επανέλαβε ότι, εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα προχωρήσει η επιβολή δασμών 5% σε όλες τις μεξικανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα. Οι δασμοί μπορούν να αυξηθούν έως το 25% αργότερα φέτος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεό του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε πρόσφατο βίντεο του στα social media θεωρήθηκε ότι μοιράστηκε πλάνα από το εσωτερικό της νέας βασιλικής κατοικίας, όπου μετακόμισαν πριν λίγες ημέρες με την Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους
LIFO NEWSROOM
Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Διεθνή / Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τον ρόλο που την καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη, η δημοφιλής καλλιτέχνιδα μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για τις δύσκολες συνθήκες που βίωνε παρασκηνιακά
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΤΑ

Διεθνή / Γαλλία: Σε κατ' οίκον περιορισμό «καταδικάστηκαν» γάτα και ιδιοκτήτρια μετά από καταγγελία γειτόνισσας

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στη Γαλλία, ανέφερε πως ο γάτος έμπαινε στον κήπο και κατέστρεφε τα φυτά της - Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις για τη δικαστική απόφαση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM