Τραμπ: Νέοι δασμοί σε όλα τα αγαθά από το Μεξικό, για να σταματήσει η «παράνομη μετανάστευση»

Τραμπ: Νέοι δασμοί σε όλα τα αγαθά από το Μεξικό, για να σταματήσει η «παράνομη μετανάστευση» Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα από το Μεξικό, αρχής γενομένης τον Ιούνιο, εάν οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση.

«Ο δασμός σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν», διευκρίνισε ο Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Μεξικό: «Καταστροφική» η απόφαση Τραμπ

 

Η κυβέρνηση του Μεξικού χαρακτήρισε «καταστροφική» την αναγγελία που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εισάγει η χώρα του όσο παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν στα σύνορα των δύο κρατών.

«Αυτό είναι καταστροφικό, αν αυτή η απειλή εφαρμοστεί θα είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα (...) Αν γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιδράσουμε ενεργά», τόνισε μιλώντας στον Τύπο ο Χεσούς Σεάδε, το στέλεχος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδιο για τη Βόρεια Αμερική και διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά για το Εμπόριο

Ο Τραμπ διεμήνυσε νωρίτερα μέσω Twitter ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 5% σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα και ότι θα τους αυξάνει μέχρις ότου να τερματιστεί η ροή των παράτυπων μεταναστών. Οι δασμοί, ανέφερε ο Τραμπ, θα αυξηθούν κατά 5% τη 10η Ιουνίου, κατά 10% την 1η Ιουλίου, κατά 15% την 1η Αυγούστου, κατά 20% την 1η Σεπτεμβρίου και κατά 25% την 1η Οκτωβρίου αν η μεξικανική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων.

Η κίνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται κλιμάκωση της προσπάθειάς του να αναχαιτίσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων, που συνεχίζει να μεγεθύνεται παρά τις προσπάθειές του να υψωθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και τα άλλα μέτρα που λαμβάνει. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές και άλλοι περίπου 4.500 φθάνουν καθημερινά στα σύνορα.

Αν η «κρίση της παράνομης μετανάστευσης» τερματιστεί «οι δασμοί θα καταργηθούν», ανέφερε ο Τραμπ, καταγγέλλοντας την «παθητική συνεργασία» του Μεξικού σε αυτή την «μαζική εισβολή» που αποτελεί «μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία των ΗΠΑ» και απαιτώντας από τις μεξικανικές αρχές να «επαναπατρίζουν» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα της αμερικανικής προεδρίας Μικ Μαλβέινι, ερωτηθείς ποια μεξικανικά προϊόντα θα επηρεαστούν από τους δασμούς, απάντησε «όλα τους».

Η συναλλαγματική ισοτιμία του μεξικανικού νομίσματος, του πέσο, έναντι του δολαρίου υποχωρούσε σε χαμηλό τριμήνου πριν από λίγο καταγράφοντας υποχώρηση 1,85%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Αυξημενοι δασμοι σε μεξικανικα προιοντα > μειωση της αποδοσης της οικονομιας του Μεξικο > οι πολιτες πλεον δε θα θελουν να φυγουν απο το Μεξικο για τις ΗΠΑ (???) Γ@μω τις λογικες Ντοναλντ μου, μπραβο μπραβο.Εν τω μεταξυ μιλαμε για εναν ανθρωπο ο οποιος συνεχιζει να πιστευει πως τους δασμους που επιβαλλονται τους πληρωνει το αλλο κρατος και οχι ο Αμερικανος πολιτης.