Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ιμάμης στον κόσμο δολοφονήθηκε στη Νότια Αφρική

Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ιμάμης στον κόσμο δολοφονήθηκε στη Νότια Αφρική Facebook Twitter
Muhsin Hendricks
0

Ο Muhsin Hendricks, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ιμάμης στον κόσμο, δολοφονήθηκε στη Νότια Αφρική, σε ηλικία 57 ετών. 

Ο Hendricks, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για την LGBTQ+ μουσουλμανική κοινότητα, έπεσε νεκρός το πρωί του Σαββάτου, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε δέχθηκε ένοπλη επίθεση κοντά στην πόλη Gqeberha.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, δύο ένοπλοι με καλυμμένα πρόσωπα πλησίασαν το όχημα του Hendricks και άνοιξαν πυρ επανειλημμένα, στοχεύοντας το πίσω κάθισμα, όπου καθόταν ο ιμάμης. Πλάνα από κάμερες ασφαλείας που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το όχημα των δραστών να παρεμποδίζει την πορεία του αυτοκινήτου του Hendricks, λίγο πριν οι ένοπλοι πραγματοποιήσουν τη δολοφονική επίθεση.

Η δολοφονία του Hendricks προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις παγκοσμίως, με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας να ζητούν σε βάθος έρευνα για τα κίνητρα της επίθεσης.

Η Julia Ehrt, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ (ILGA), δήλωσε ότι η δολοφονία του ενδέχεται να συνδέεται με έγκλημα μίσους, υπογραμμίζοντας πως ο Hendricks υποστήριξε και καθοδήγησε πολλούς ανθρώπους στη Νότια Αφρική και διεθνώς, βοηθώντας τους να συμφιλιωθούν με την πίστη και τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Ο Hendricks είχε αφιερώσει τη ζωή του στη διεύρυνση της ανεκτικότητας μέσα στο Ισλάμ, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές ερμηνείες που αποκλείουν την LGBTQ+ κοινότητα.

Το 1996, σε μία πρωτοφανή κίνηση για τη μουσουλμανική κοινότητα, αποκάλυψε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος. Την ίδια χρονιά ίδρυσε την οργάνωση The Inner Circle, η οποία παρείχε υποστήριξη και ασφαλή χώρο για LGBTQ+ μουσουλμάνους. Αργότερα δημιούργησε το Masjidul Ghurbaah, ένα συμπεριληπτικό τζαμί στην Κέιπ Τάουν.

Η δολοφονία του Hendricks σόκαρε την LGBTQ+ κοινότητα, με πολλές προσωπικότητες να εκφράζουν τη θλίψη τους.

Ο Jide Macaulay, ανοιχτά ομοφυλόφιλος Αγγλικανός ιερέας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας στη Νιγηρία, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Hendricks ως «συντριπτική απώλεια», τονίζοντας πως η προσφορά του υπέρ των περιθωριοποιημένων θρησκευτικών κοινοτήτων ήταν ανεκτίμητη.

Ο Sadiq Lawal, ομοφυλόφιλος μουσουλμάνος από τη Νιγηρία, δήλωσε πως ο Hendricks είχε προσφέρει ελπίδα και υποστήριξη σε πολλά LGBTQ+ άτομα που ζουν υπό καθεστώς θρησκευτικού εξτρεμισμού:
"Ήταν μέντορας για πολλούς μουσουλμάνους της κοινότητάς μας. Είπε δυνατά τις λέξεις: ‘Είμαι ένας queer ιμάμης’. Αυτό που έκανε το αδύνατο, δυνατό."

Η κατάσταση των LGBTQ+ στη Νότια Αφρική

Παρά το σύνταγμα της Νότιας Αφρικής, που προστατεύει τη σεξουαλική ταυτότητα και επέτρεψε τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου από το 2006, η βία κατά των LGBTQ+ ατόμων παραμένει εκτεταμένη. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών παγκοσμίως, ενώ τα εγκλήματα μίσους κατά LGBTQ+ ατόμων παραμένουν ανεξιχνίαστα σε πολλές περιπτώσεις.

Ο Hendricks, που υπήρξε αντικείμενο πολλών απειλών στο παρελθόν, είχε δηλώσει το 2022 στο ντοκιμαντέρ "The Radical":
"Η ανάγκη μου να είμαι αυθεντικός ήταν μεγαλύτερη από τον φόβο μου να πεθάνω."

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του, εξετάζοντας τα κίνητρα και την πιθανή σύνδεση της επίθεσης με εγκλήματα μίσους.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM