Το όνομά του από βιβλίο που υπεραμύνεται της αγαμίας των κληρικών, ζήτησε να αποσυρθεί ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, όπως δήλωσε την Τρίτη ο ιδιαίτερος γραμματέας του, αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, ο πρώην πάπας ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά του από ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο, καθώς φαίνεται να έχει σκοπό να επηρεάσει τον Πάπα Φραγκίσκο στο ακανθώδες θέμα της αγαμίας των κληρικών.

 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως σήμερα το πρωί, με υπόδειξη του επίτιμου πάπα, ζήτησα από τον καρδινάλιο Ρομπέρ Σάρα», τον κύριο συγγραφέα του βιβλίου, «να επικοινωνήσει με τους εκδότες του βιβλίου και να τους παρακαλέσει να αφαιρέσουν το όνομα του Βενέδικτου ΙΣΤ'», δήλωσε ο Γκένσβαϊν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 

Το εν λόγω βιβλίο, με τίτλο «Από τα βάθη της καρδιάς μας» το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει την Τετάρτη στη Γαλλία, παρουσιάζει στο εξώφυλλο τις φωτογραφίες του Βενέδικτου ΙΣΤ' και του καρδιναλίου Σάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι αμφότεροι οι συγγραφείς του.

 

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε την Κυριακή αποσπάσματα του βιβλίου αυτού που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των δύο υψηλόβαθμων κληρικών.

 

Στο βιβλίο ο Βενέδικτος και ο Σάρα υπεραμύνονται της αγαμίας των κληρικών, σε μια έκκληση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, προς τον Πάπα Φραγκίσκο να μην αλλάξει τους κανόνες έπειτα από μία πρόταση να επιτρέψει σε μεγαλύτερους σε ηλικία παντρεμένους άνδρες να λάβουν το χρίσμα σε περιορισμένη βάση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιερέων στον Αμαζόνιο. Ο Φραγκίσκος ετοιμάζει ένα έγγραφο για το θέμα.

 

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ δεν ζητά μόνο να αφαιρεθεί το όνομά του ως ενός από τους συγγραφείς του βιβλίου αλλά και την αφαίρεση της υπογραφής του από την εισαγωγή και τα συμπεράσματα του βιβλίου, διευκρινίζει ο Γκένσβαϊν. 

 

«Ο επίτιμος πάπας γνώριζε πως ο καρδινάλιος ετοίμαζε ένα βιβλίο και του είχε στείλει ένα από τα άρθρα του για την ιεροσύνη επιτρέποντάς του να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμούσε. Δεν ενέκρινε ωστόσο οποιοδήποτε σχέδιο του βιβλίου με διπλή υπογραφή και ούτε είχε δε ούτε έδωσε άδεια για το εξώφυλλο», διευκρίνισε ο Γερμανός ιερέας που βρίσκεται στο πλάι του Βενέδικτου ΙΣΤ' επί πολλά χρόνια. «Πρόκειται για παρεξήγηση που δεν θέτει σε αμφισβήτηση την καλή πίστη του καρδιναλίου Σάρα», καταλήγει ο Γκένσβαϊν.

 

Από τη Δευτέρα, πολλοί ξένοι ανταποκριτές στο Βατικανό δήλωναν πως ο Βενέδικτος ΙΣΤ' δεν έγραψε βιβλίο από κοινού με τον υπερσυντηρητικό καρδινάλιο από τη Γουινέα Ρομπέρ Σάρα.

 

«Ο Βενέδικτος ΙΣΤ' δεν έχει γράψει βιβλίο με τον Σάρα. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια εκδοτική και επικοινωνιακή επιχείρηση από την οποία ο Βενέδικτος ΙΣΤ' παίρνει τις αποστάσεις του», δήλωσε πηγή του Βατικανού υπό τον όρο της ανωνυμίας, τον οποίο επικαλείτο η Ελισαμπέτα Πικέ, ανταποκρίτρια στο Βατικανό της εφημερίδας La Nacion που θεωρείται προσκείμενη στον συμπατριώτη της Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP /Reuters