Ο ΠΟΥ αναζητά τα «καλύτερα μυαλά» για τη διερεύνηση νέων παθογόνων που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους

Ο ΠΟΥ αναζητά τα «καλύτερα μυαλά» για τη διερεύνηση νέων παθογόνων που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους Facebook Twitter
EPA/Φωτογραφία Αρχείου
0

Ο ΠΟΥ ψάχνει τα σπουδαιότερα επιστημονικά μυαλά για να παράσχουν συμβουλές σε έρευνες για νέα παθογόνα υψηλής απειλής, που μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία.

Στην ανακοίνωση, που έκανε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανέφερε ότι η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για τις Προέλευση των Νέων Παθογόνων, θα επανεξετάσει επίσης την πρόοδο στις επόμενες μελέτες για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019.

«Πρέπει να φέρουμε τα καλύτερα μυαλά εδώ. Και πρέπει να είναι πολυεπιστημονική (η ομάδα)», δήλωσε στο Reuters η Maria van Kerkhove, επικεφαλής της νέας μονάδας του ΠΟΥ για ασθένειες και ζωονόσους.

Η μονάδα, που ανακοινώθηκε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ τον Ιούλιο, θα αποτελείται από 25 εμπειρογνώμονες που αναμένεται να συναντηθούν ουσιαστικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

«Τα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε πολλά από αυτά τα παθογόνα να εμφανίζονται ή να επανεμφανίζονται: SARS, MERS, διαφορετικές γρίπες των πτηνών, Zika, κίτρινος πυρετός και φυσικά SARS-CoV-2», δήλωσε η van Kerkhove.

Η Αμερικανίδα επιδημιολόγος και τεχνικός επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, υπενθύμισε ότι χρειάστηκε περισσότερο από διάστημα ενός χρόνου για να διαπιστωθεί ότι οι καμήλες δρομείς ήταν η ενδιάμεση «πηγή» του MERS, που μετέφεραν οι νυχτερίδες.

Η νέα ομάδα θα καταρτίσει ένα παγκόσμιο πλαίσιο για μελέτες σε ζώα, ανθρώπους, τρόφιμα, περιβάλλον, βιοασφάλεια και πρωτόκολλα για εργαστηριακούς ελέγχους όταν εμφανιστούν νέα παθογόνα, πρόσθεσε.

«Δεδομένης της γεωπολιτικής όλων αυτών, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα πολύ σταθερό τεχνικό και επιστημονικό πλαίσιο για την επόμενη φορά, γιατί θα υπάρξει επόμενη φορά», είπε.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες μέσα και γύρω από την κεντρική πόλη Γουχάν με Κινέζους επιστήμονες και σε κοινή έκθεση τον Μάρτιο ανέφερε ότι ο ιός SARS-CoV-2 πιθανότατα είχε μεταδοθεί από νυχτερίδες σε ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου, αλλά ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ο ΠΟΥ προέτρεψε όλες τις χώρες να συνεργαστούν για να ερευνήσουν την προέλευση του ιού, αλλά η Κίνα απέρριψε δημόσια τα σχέδια για περεταίρω ελέγχους σε εργαστήρια και αγορές στην επικράτειά της.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι η έρευνα παρεμποδίστηκε από την έλλειψη των πρώτων δεδομένων κατά τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης του ιού στην Γουχάν.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM