Ο πάπας "τρόλαρε" τον Τραμπ: Του έδωσε κείμενό του για την ανάγκη προστασίας από την κλιματική αλλαγή

Ο πάπας "τρόλαρε" τον Τραμπ: Του έδωσε κείμενό του για την ανάγκη προστασίας από την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
0

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να είναι «ειρηνοποιός» στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους στο Βατικανό σήμερα, και εκείνος υποσχέθηκε να μην ξεχάσει το μήνυμα του ποντίφικα.

 

Τον Τραμπ υποδέχθηκε στην αυλή του Βατικανού ο αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκανσουέιν.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαινόταν αμήχανος καθώς εισήλθε στον μικρό ανελκυστήρα που τον οδήγησε στον τρίτο όροφο του Αποστολικού Παλατιού, την επίσημη κατοικία του πάπα, συνοδεία του Γκανσουέιν και άλλων αξιωματούχων.

Μαζί με τον Τραμπ ήταν η σύζυγός του Μελάνια, η κόρη του Ιβάνκα, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

 

Ο πάπας δεν χαμογέλασε όταν χαιρέτησε τον Τραμπ έξω από το γραφείο του, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είπε μόνο: «Είναι μεγάλη τιμή».

 

Οι δύο άνδρες πόζαραν για φωτογραφίες, με τον πάπα να παραμένει σοβαρός την ώρα που ο Τραμπ χαμογελούσε στους δημοσιογράφους.

 

Η ατμόσφαιρα έμοιαζε αμήχανη και ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρελθόν πάπας και Τραμπ έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

 

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν ιδιαιτέρως για περίπου 30 λεπτά μέσω διερμηνέων.

 

Και οι δύο εμφανίστηκαν πιο χαλαροί στο τέλος της συνάντησής τους, με τον πάπα να χαμογελά και να αστειεύεται με τον Τραμπ και τη Μελάνια.

 

Ο πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Αμερικανό πρόεδρο μια μικρή, ξύλινη ελιά και του εξήγησε ότι συμβολίζει την ειρήνη. «Είναι επιθυμία μου να γίνετε ελιά για να χτίσετε την ειρήνη», δήλωσε ο πάπας μιλώντας στα ισπανικά.

Ο Τραμπ απάντησε: «Χρειαζόμαστε ειρήνη».

 

Ο πάπας έδωσε επίσης στον Τραμπ ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του μηνύματός του υπέρ της ειρήνης του 2017 με τίτλο: «Η μη βία: ένας τρόπος πολιτικής υπέρ της ειρήνης», και ένα αντίτυπο της επιστολής του του 2015 σχετικά με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή.

 

«Θα τα διαβάσω», περιορίστηκε να σχολιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Από την πλευρά του ο Τραμπ έδωσε στον πάπα αντίτυπα από την έκδοση των πέντε βιβλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Κατά τον αποχαιρετισμό τους ο Τραμπ είπε στον πάπα: «Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Δεν θα ξεχάσω τα όσα είπατε».

Στο παρελθόν οι δύο άνδρες έχουν ανταλλάξει σκληρές δηλώσεις.

 

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει πέρυσι ότι ένας άνθρωπος που σκέφτεται να χτίσει τείχη και όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», αναφερόμενος στη πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

 

Ο Τραμπ απάντησε ότι είναι «αισχρό» ο πάπας που εκπροσωπεί όλους τους καθολικούς να αμφισβητεί την πίστη του.

«Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το απόλυτο τρόπαιο του ΙΚ, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είναι πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ», είχε επισημάνει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

 

Αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρώμη κατά την περιοδεία του, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από κάποιους στο Βατικανό.

 

Όταν άλλαξε γνώμη, το Βατικανό δέχθηκε να συναντηθεί με τον πάπα στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, μια ασυνήθιστη ημέρα και ώρα για επισκέψεις, καθώς ο ποντίφικας κάθε Τετάρτη στις 10:00 συναντάται με το κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM