Ο Όρμπαν κατά ΕΕ: Αντιμετωπίζει εμάς και τους Πολωνούς σαν εχθρούς

Ο Βίκτορ Όρμπαν σε ομιλία του Facebook Twitter
AP Photo/Laszlo Balogh
0

Την στάση της ΕΕ απέναντι στη χώρα του και την Πολωνία, κατήγγειλε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, λέγοντας ότι είναι παρόμοια με εκείνη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας απευθύνεται και συμπεριφέρεται προς εμάς και τους Πολωνούς σαν εχθρούς», είπε μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών του, που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την εξέγερση του 1956 κατά των Σοβιετικών και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον Όρμπαν. «Οι Βρυξέλλες καλό θα ήταν να καταλάβουν ότι ακόμη και οι κομμουνιστές δεν κατάφεραν να μας πιάσουν. Είμαστε ο Δαβίδ που ο Γολιάθ καλύτερα να έμενε μακριά του», τόνισε, εκφράζοντας την υποστήριξή του στη Βαρσοβία στη σύγκρουση της με τις Βρυξέλλες σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την υπεροχή του δικαίου της Ένωσης.

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε αυτή την φιλοκυβερνητική κινητοποίηση έκαναν πορεία κατά μήκος του ποταμού Δούναβη έως το κέντρο της Βουδαπέστης. Μεταξύ των διαδηλωτών, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρχαν Πολωνοί που ταξίδεψαν από την χώρα τους και κυμάτισαν σημαίες της Πολωνίας. Ένα πλακάτ έγραφε: «Βρυξέλλες = δικτατορία».

Για πρώτη φορά από τότε που ανήλθε στην εξουσία, το 2010, ο 58χρονος Όρμπαν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ενιαίο μέτωπο κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και του κεντροδεξιού Jobbik στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Της συμμαχίας ηγείται ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι, ένας 49χρονος Καθολικός συντηρητικός, πατέρας επτά παιδιών και δήμαρχος μιας μικρής πόλης.

Οι ειδικοί προβλέπουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική μάχη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές που ο Όρμπαν επικρατούσε άνετα. Οι υποστηρικτές του Ζάι έκαναν επίσης πορεία στη Βουδαπέστη για την επέτειο με τη συμμετοχή περίπου 5.000 ανθρώπων, μπροστά στους οποίους ο Ζάι είπε: «Ο κόσμος ήταν αγανακτισμένος το 1956 και είναι αγανακτισμένος σήμερα!».

Ο Όρμπαν προειδοποίησε τους ψηφοφόρους του κατά της επιστροφής της Αριστεράς - «υπάρχει μόνο μια Αριστερά όσο κι αν αυτή μεταμφιέζεται», είπε - και δημοσίως άφησε υπόνοιες για ξένες παρεμβάσεις στις ερχόμενες εκλογές. «Όταν χρειαζόμασταν τη βοήθειά τους, δεν ήρθαν. Τώρα δεν τους ζητήσαμε τίποτα και είναι εδώ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις εκκλήσεις προς την Δύση να βοηθήσουν τους Ούγγρους το 1956.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM