Ο Ομπάμα στους Σαουδάραβες

Ο Ομπάμα στους Σαουδάραβες Facebook Twitter
O πρίγκηπας Faisal bin Bandar bin Abdelaziz al-Saud, κυβερνήτης του Ριάντ, υποδέχεται τον Ομπάμα
0

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε βρίσκεται από χθες στη Σαουδική Αραβία για διήμερη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις εντάσεις με τον ιστορικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον που έχει δυσαρεστηθεί ιδιαίτερα από το άνοιγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τεχεράνη.


Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε το μεσημέρι στο διεθνές αεροδρόμιο Βασιλιάς Χάλεντ του Ριάντ ωστόσο σημειώνεται πως ο βασιλιάς Σαλμάν δεν ήταν στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθεί και η άφιξη του αμερικανού προέδρου, δεν μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, όπως συνήθως συμβαίνει κατά τις επισκέψεις ξένων ηγετών.


Το ταξίδι αυτό, που η Ουάσινγκτον θέλει να επικεντρώσει στην καταπολέμηση των τζιχαντιστικών οργανώσεων και στην κατάπαυση των συγκρούσεων στην περιοχή (Συρία, Ιράκ, Υεμένη) είναι η τέταρτη επίσκεψη του Ομπάμα στο σουνιτικό βασίλειο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνάντησε τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν κοινή δράση σε θέματα ασφαλείας όπως το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος και να διαχειριστούν την όξυνση των σχέσεών τους που έχουν χειροτερέψει πρόσφατα.

Ο Ομπάμα στους Σαουδάραβες Facebook Twitter
Ο αμερικανός πρόεδρος με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας


Η τέταρτη και μάλλον τελευταία επίσκεψη του Ομπάμα στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο επισκιάστηκε από την έλλειψη υπομονής των χωρών του Κόλπου με την θέση του Ομπάμα για την περιοχή και με αμφιβολίες για την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλειά τους.


Οι περισσότερες μοναρχίες των κρατών του Κόλπου έχουν εκφράσει ιδιαιτέρως την μεγάλη απογοήτευσή τους για την πολιτική γραμμή του Ομπάμα, θεωρώντας ότι κατά την προεδρία του οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει την παρουσία τους στην περιοχή, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για να επεκτείνει την επιρροή του ο μεγαλύτερος εχθρός τους, το Ιράν.


Ο Ομπάμα συναντήθηκε για δύο ώρες με τον Σαλμάν και μια ομάδα ανώτατων αξιωματούχων στο παλάτι Εργκά.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά από τοπικές συρράξεις για τις οποίες διαφωνούν, και εξέτασαν την ανησυχία των ΗΠΑ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. "Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ιστορική φιλία και βαθιά στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας", είπε.


"Γενικότερα, ο πρόεδρος και ο βασιλιάς συζήτησαν τις προκλήσεις από τις προκλητικές ενέργειες του Ιράν στη περιοχή, συμφωνώντας στη σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στην αποκλιμάκωση των τοπικών συρράξεων", πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα στους Σαουδάραβες Facebook Twitter


Ο Ομπάμα έχει εκφράσει την επιθυμία του να πείσει τα κράτη του Κόλπου να συνάψουν μια "ψυχρή ειρήνη" με το Ιράν η οποία θα μπορούσε να κατευνάσει τις θρησκευτικές αντιπαλότητες και να επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να εστιαστούν στον μεγαλύτερο κίνδυνο που προκαλείται από το Ισλαμικό Κράτος.


Μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα εξήρε τη δέσμευση του βασιλιά για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, όπου μια στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μάχεται την ομάδα των Χούτι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και συζήτησαν την ανάγκη να βοηθήσουν τις περιοχές του Ιράκ που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος.


Επίσης συζήτησαν και την ανάγκη να ενισχύσουν μια εκεχειρία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών, και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για μια πολιτική μετάβαση στην εμπόλεμη χώρα, είπε ο Λευκός Οίκος. Δεν ανέφερε αν οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια πρόταση νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο η οποία, εάν ψηφιστεί, θα καταστήσει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπεύθυνο για οποιοδήποτε πιθανό ρόλο έπαιξε στις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στην Αμερική στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Ενώ 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες, δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις από έρευνες στην Αμερική ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστήριζε τις επιθέσεις. Ο Ομπάμα έχει πάρει θέση ενάντια του σχέδιου νόμου, διότι υποστηρίζει ότι μπορεί να εκθέσει τις ΗΠΑ σε μηνύσεις από υπηκόους άλλων χωρών.


Ο Ομπάμα συναντήθηκε λίγο μετά την άφιξή του με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι Σείχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν και συζήτησε την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση στον πόλεμο στην Υεμένη, και να αντιμετωπιστούν τυχόν παράγοντες που μπορούν να δυσκολέψουν τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης.


Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ είχε συνομιλίες με τους ομόλογούς του των κρατών του Κόλπου για τρόπους αντιμετώπισης της ιρανικής επιρροής και του Ισλαμικού Κράτους.


Σήμερα, ο Ομπάμα θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που συμπεριλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κάταρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν. Εκτός του Ομάν, οι υπόλοιπες χώρες κυβερνώνται από δυναστείες σουνιτών μουσουλμάνων οι οποίες βλέπουν το επαναστατικό και σιιτικό Ιράν ως απειλή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM
Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Διεθνή / Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Μία ενδεχόμενη απόλυση του Τζερόμ Πάουελ από τον Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «δραματικό σοκ» στις αγορές, να οδηγήσει σε δικαστική διαμάχη και να δοκιμάσει τα όρια της ανεξαρτησίας της Fed
LIFO NEWSROOM
Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM