Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ-Μαρία Σασόλι αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη σημερινή ψηφοφορία στην ευρωβουλή.

 

Ο σοσιαλδημοκράτης εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία 345 ψήφων υπέρ και θα διαδεχτεί τον επίσης Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος Ιουλίου. Τον Σασόλι υποστήριξε η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καθώς και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Δεύτερη στην ψηφοφορία ήρθε η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλλερ, με 119 ψήφους. Ο 63χρονος πρώην δημοσιογράφος από την Φλωρεντία, είναι ευρωβουλευτής από το 2009. «Καλωσορίζω την εκλογή μου στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θάρρος, εμπιστοσύνη και κουράγιο. Σας ευχαριστώ» έγραψε ο ίδιος ο Σασόλι στο Twitter.

 

Ανάμεσα στα καθήκοντα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να δίνει την τελική έγκριση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, να διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, να εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο σε όλες τις νομικές υποθέσεις καθώς και να εποπτεύει τις διάφορες δραστηριότητες και επιτροπές του Κοινοβουλίου.