Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχτηκε ότι «το Brexit έχει αποτύχει»

Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχτηκε ότι «το Brexit έχει αποτύχει» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, δήλωσε πρόσφατα ότι «το Brexit απέτυχε».

Ο Φάρατζ υπήρξε ηγέτης του κόμματος του Brexit και μια από τις πιο διάσημες φυσιογνωμίες της καμπάνιας για την αποχώρηση της Βρετανίας. Ωστόσο, μιλώντας στα μέσα Μαΐου στην εκπομπή Newsnight του BBC, παραδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ωφελήθηκε οικονομικά από την έξοδο

«Αυτό που απέδειξε το Brexit, φοβάμαι πως είναι ότι οι πολιτικοί μας είναι τόσο άχρηστοι όσο και οι επίτροποι στις Βρυξέλλες. Το διαχειριστήκαμε εντελώς λάθος», δήλωσε ο Φάρατζ, απαντώντας σε μια σειρά από στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπήρξε αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος από το Brexit.

«Το Brexit απέτυχε. Δεν πετύχαμε το Brexit και οι Συντηρητικοί μας απογοήτευσαν πολύ, πολύ άσχημα», πρόσθεσε. Ωστόσο, σε ερώτηση για το αν η Βρετανία θα ήταν καλύτερα να παραμείνει στην ΕΕ, ο Φάρατζ επέμεινε ότι δεν σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ούτε για μια στιγμή». 

Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του Φάρατζ ήρθε μια έρευνα του YouGov σχετικά με την επιτυχία ή μη του Brexit για τους Βρετανούς πολίτες.

Το 62% των Βρετανών περιγράφει το Brexit ως «αποτυχία» και μόνο το 9% το θεωρεί «επιτυχία». Ένα επιπλέον 20% το περιγράφει ως κανένα από τα δύο, ενώ το υπόλοιπο 9% δεν είναι σίγουρο.

Οι πολίτες που ψήφισαν για παραμονή στην ΕΕ, όπως είναι αναμενόμενο πιστεύουν σε συντριπτικό ποσοστό 89% ότι το Brexit απέτυχε ενώ οι πολίτες που ψήφισαν για έξοδο από την ΕΕ δείχνουν πιο διχασμένοι: Το 37% κάνει λόγο για αποτυχία, ενώ το 35% το θεωρεί ούτε αποτυχία ούτε επιτυχία και το 20% το θεωρεί ως επί το πλείστον επιτυχία.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της εξόδου επιρρίπτουν, όπως και ο Φάρατζ στις δηλώσεις του, την ευθύνη στους Συντηρητικούς: Το 75% λέει ότι «το Brexit είχε τη δυνατότητα να είναι επιτυχημένο, αλλά η εφαρμογή του από αυτή ή/και τις προηγούμενες κυβερνήσεις το έκανε να αποτύχει».

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους Βρετανούς που θεωρούν το Brexit αποτυχημένο, πιστεύουν ότι ήταν καταδικασμένο από την αρχή: Το 56% δηλώνει ότι «το Brexit θα ήταν ούτως ή άλλως αποτυχημένο και δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση για να το κάνει επιτυχία». Αυτό περιλαμβάνει το 77% των ψηφοφόρων της παραμονής, οι οποίοι θεωρούν το Brexit περισσότερο αποτυχημένο.

Με πληροφορίες από Politico, YouGov

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Διεθνή / Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Η οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM