Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τη Λευκορωσία να διασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

 

«Καταδικάζουμε έντονα τις αδιαλείπτως αυθαίρετες και ανεξήγητες συλλήψεις και κρατήσεις για πολιτικούς λόγους στη Λευκορωσία που γίνονται από την έναρξη της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας. Πιο πρόσφατα, η Μαρία Κολέσνικοβα, ο Αντρέι Γιαχράου, η Ιρίνα Σουκίι, ο Αντον Ράντνιανκου και ο Ιβάν Κράουτσου έχουν μπει όλοι στο στόχαστρο, ενώ 633 άτομα συνελήφθησαν μετά την ειρηνική Πορεία Ενότητας της Κυριακής», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

 

«Είναι σαφές ότι οι κρατικές αρχές στη Λευκορωσία συνεχίζουν να εκφοβίζουν ή να επιτρέπουν τον εκφοβισμό των πολιτών της με ολοένα και περισσότερο παράνομο τρόπο και παραβιάζουν κατάφωρα τόσο τους εσωτερικούς τους νόμους όσο και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Η ΕΕ αναμένει από τις αρχές της Λευκορωσίας να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων για πολιτικούς λόγους πριν και μετά τις παραποιημένες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

 

«Η κοινωνία των πολιτών και οι φορείς που συμμετέχουν σε συζητήσεις για το μέλλον της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου Συντονισμού, πρέπει να προστατευθούν από εκφοβισμό, αναγκαστική εξορία, αυθαίρετη σύλληψη και βία. Πρέπει να επικρατήσει το κράτος δικαίου και δικαιοσύνης και πρέπει να διεξαχθεί διεξοδική και διαφανής διερεύνηση όλων των εικαζόμενων καταχρήσεων, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», συμπλήρωσε. 

 

«Αναμένουμε από τις αρχές να σταματήσουν τις πολιτικές διώξεις και να ξεκινήσουν έναν αποκλειστικό εθνικό διάλογο, με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού της Λευκορωσίας. Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που είναι υπεύθυνα για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων», τόνισε. 

 

Ο Xάικο Μάας απαιτεί ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την τύχη της Κολέσνικοβα

 

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Xάικο Μάας ζήτησε από τους αρμόδιους πολιτικούς της Λευκορωσίας «να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την τύχη της πολιτικού της αντιπολίτευσης Μαρίας Κολέσνικοβα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί πολύ γι αυτήν. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και η καταστολή είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην εφημερίδα «Bild».

 

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία πιστεύει ότι η 38χρονη και δύο από τους συνεργάτες της έχουν απαχθεί ή συλληφθεί. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα έναν αυτόπτη μάρτυρα, ότι η Κολέσνικοβα είχε συρθεί προς ένα βαν από αγνώστους. Η Κολέσνικοβα είναι μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του δημοκρατικού κινήματος στη Λευκορωσία. Οι αρχές δήλωσαν άγνοια για την εξαφάνιση. 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ