Λευκορωσία: Χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο στο Μινσκ

Λευκορωσία: Χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο στο Μινσκ Facebook Twitter
Λευκορωσία: Χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο στο Μινσκ (EPA)
0

Για μία ακόμα μέρα οι δρόμοι του Μινσκ στην Λευκορωσία γέμισαν με χιλιάδες διαδηλωτές, που κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων σήμερα σε μια ακόμη αμφισβήτηση της εξουσίας του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ανάμεσα στα πλήθη των γυναικών διαδηλωτριών, που ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μια "πορεία γυναικών", πολλές κρατούσαν την ερυθρόλευκη σημαία της αντιπολίτευσης και άλλες λουλούδια.

Το αυταρχικό καθεστώς σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους αντιφρονούντες παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις μετά τις εκλογές του Αυγούστου οι οποίες εκτιμάται πως δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε σήμερα πως αν ο Λουκασένκο δεν απαντήσει στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες κυρώσεις πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί από την Ένωση.

Λευκορωσία: Χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο στο Μινσκ Facebook Twitter
Ο Λουκασένκο ισχυρίζεται ότι κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό που υπερβαίνει το 80%, όμως πολλοί Λευκορώσοι πιστεύουν πως τα αποτελέσματα είναι νοθευμένα.

Ο Λουκασένκο πρέπει να μιλήσει με την αντιπολίτευση και να συμφωνήσει στην επανάληψη των εκλογών, είπε ο Μάας στην εφημερίδα Bild.

Η καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία δεν φαίνεται ωστόσο να χαλαρώνει. Αναμένεται η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος διαδηλωτών που συνελήφθησαν χθες Παρασκευή, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Περίπου 40 διαδηλωτές συνελήφθησαν, αλλά 'μόνο' οι μισοί από αυτούς θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες, ανέφερε το υπουργείο.

Λευκορωσία: Χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο στο Μινσκ Facebook Twitter
Για μία ακόμα μέρα οι δρόμοι του Μινσκ στην Λευκορωσία γέμισαν με διαδηλωτές

Η λευκορωσική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasma επιβεβαίωσε τις συλλήψεις, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους συλληφθέντες διαδήλωναν ειρηνικά. Ορισμένοι υπέστησαν κακοποίηση κατά τη σύλληψή τους, ανέφερε.

Φοιτητές έχουν ηγηθεί πολλών από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, τώρα που πολλοί επέστρεψαν στις πανεπιστημιουπόλεις με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Λευκορωσία: Χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο στο Μινσκ Facebook Twitter
Διαδηλωτές αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας του Λουκασένκο στη Λευκορωσία

Το υπουργείο Παιδείας δεσμεύθηκε για αυστηρότερη καταστολή στα πανεπιστήμια λόγω του ρόλου τους στις διαδηλώσεις.

Ο Λουκασένκο ισχυρίζεται ότι κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου με ποσοστό που υπερβαίνει το 80%, όμως πολλοί Λευκορώσοι πιστεύουν πως τα αποτελέσματα είναι νοθευμένα και κατεβαίνουν από τότε σε διαδηλώσεις.

Λευκορωσία: Χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο στο Μινσκ Facebook Twitter
Οι διαδηλωτές έχουν απευθύνει κάλεσμα για νέα μεγάλη διαδήλωση αύριο Κυριακή
Λευκορωσία: Χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο στο Μινσκ Facebook Twitter
μαζικές διαδηλώσεις κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκο

Με πληροφορίες του dpa/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM