ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Λευκορωσία: Απήχθη από αγνώστους η Μαρία Κολέσνικοβα - Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Λευκορωσία: Απήχθη από αγνώστους η Μαρία Κολέσνικοβα - Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Μαρία Κολέσνικοβα, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία «συνελήφθη από αγνώστους», οι οποίοι «φορούσαν μάσκες», στο Μινσκ, πρωτεύουσα της χώρας.  

Η Κολέσνικοβα συνελήφθη από αγνώστους σήμερα στο κέντρο του Μισνκ οι οποίοι την έβαλαν σε ένα βαν, μετέδωσε ο λευκορώσικος ιστότοπος Tut.By. Η αστυνομία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι δεν συνέλαβε το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με το BBC δεν είναι γνωστό που βρίσκεται η Κολέσνικοβα η οποία είναι μία από τις τρεις γυναίκες. μαζί με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και την Βερόνικα Τσαπκάλο, που ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του Αυγούστου. Η Κολέσνικοβα αποτελεί στέλεχος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει κινηθεί νομικά κατά των ηγετών της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως το Συντονιστικό Συμβούλιο στοχεύει στο να καταλάβει το κράτος και στο να ζημιώσει την εθνική ασφάλεια. 

Το πρακτορείο TASS μεταδίδει από το Μινσκ ότι το τηλέφωνο της Κολέσνικοβα δεν έχει απενεργοποιηθεί, αλλά από το πρωί δεν απαντά στις κλήσεις. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο δεν έχει απενεργοποιηθεί ούτε το τηλέφωνο του εκτελεστικού γραμματέα του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, ο οποίος όμως επίσης δεν απαντά στις κλήσεις. Το τηλέφωνο του εκπροσώπου Τύπου του Συντονιστικού συμβουλίου Αντόν Ροντνενκόφ, ο οποίος είναι άγνωστο που βρίσκεται, έχει απενεργοποιηθεί.

Τιχανόφσκαγια: Απόπειρα εκτροχιασμού της αντιπολίτευσης 

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία ηγείται της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ότι η απαγωγή της Μαρία Καλέσνικοβα συνιστά προσπάθεια των αρχών να εκτροχιάσουν το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης και να εκφοβίσουν τα μέλη του.

  

Εκατοντάδες συλλήψεις στις κινητοποιήσεις της Κυριακής

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 633 συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που έγιναν χθες Κυριακή στη χώρα, σε διαμαρτυρία για την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία. Σύμφωνα με το υπουργείο, 363 από τους συλληφθέντες παραμένουν σήμερα προφυλακισμένοι εν αναμονή της εξέτασης των υποθέσεών τους από δικαστήρια.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων στις οποίες προβαίνει η λευκορωσική αστυνομία σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης έπειτα από αυτές στις οποίες προχώρησε στις πρώτες κινητοποιήσεις που έγιναν μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και κατεστάλησαν άγρια από τις δυνάμεις της τάξης. Οι αρχές πολλαπλασίασαν εξάλλου την περασμένη εβδομάδα τις συλλήψεις αντιδρώντας στην κινητοποίηση φοιτητών.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μετείχαν χθες στο κέντρο του Μινσκ στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης για τέταρτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο, παρά την ισχυρή ανάπτυξη δυνάμεων της τάξης και στρατού στην πρωτεύουσα. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν χθες φαίνονται άνδρες με πολιτικά και κουκούλες, οπλισμένοι με γκλομπ, να κυκλοφορούν στο κέντρο του Μινσκ και να καταδιώκουν διαδηλωτές.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, κυρίως το Γκρόντνο, στη δυτική Λευκορωσία ή το Μπρεστ, επίσης στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η καταστολή ήταν ιδιαίτερα βίαιη τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές του Αυγούστου. Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 7.000 συνελήφθησαν στις πρώτες κινητοποιήσεις που έγιναν. Επίσης καταγγέλθηκαν πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.

Στη Μόσχα ο Λουκασένκο 

 

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο θα επισκεφθεί τη Μόσχα για συνομιλίες «τις ερχόμενες μέρες», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Ο Λουκασένκο, 66 ετών, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Λευκορωσία επί 26 χρόνια, συνεχίζει να αποκλείει οποιονδήποτε διάλογο με την αντιπολίτευση που καταγγέλλει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προϊόν νοθείας.

Με πληροφορίες από ΒΒC/ΑΠΕ-MΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ