Ο Μακρόν ζητά να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ για τη Γάζα

Ο Μακρόν ζητούν να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ για τη Γάζα Facebook Twitter
Εμανουέλ Μακρόν / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, το οποίο έχει επικριθεί για τα ασύμμετρα αντίποινα στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

«Νομίζω ότι σήμερα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για τον πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε ο Μακρόν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter. «Η Γαλλία δεν παραδίδει κανένα» πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που καταγράφηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ παρέχουν περίπου 3 δισ. δολάρια σε όπλα στο Ισραήλ κάθε χρόνο. Τον Μάιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν έχει αρκετά στοιχεία για να εμποδίσει τις αποστολές όπλων, αλλά ότι είναι «λογικό να εκτιμάται» ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει όπλα με τρόπους που δεν συνάδουν με τα πρότυπα του ανθρωπιστικού δικαίου.

Τον Σεπτέμβριο, η Βρετανία δήλωσε ότι αναστέλλει ορισμένες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, επικαλούμενη «σαφή κίνδυνο» να χρησιμοποιηθούν σε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Μακρόν επανέλαβε την ανησυχία του για τον πόλεμο στη Γάζα, η οποία συνεχίζεται παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. «Νομίζω ότι δεν μας ακούνε. Νομίζω ότι είναι λάθος, μεταξύ άλλων και για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση οδηγεί σε «μίσος».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η αποφυγή κλιμάκωσης στο Λίβανο αποτελεί «προτεραιότητα». «Ο Λίβανος δεν μπορεί να γίνει μια νέα Γάζα», πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM