Ο καύσωνας «σαρώνει» την Ευρώπη - Ποια περιοχή ίσως σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας της Αθήνας από το 1977

Ο καύσωνας «σαρώνει» την Ευρώπη - Ποια περιοχή ίσως σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας της Αθήνας από το 1977 Facebook Twitter
EPA
0

Ένας άνευ προηγουμένου καύσωνας αναμένεται να πλήξει την Ευρώπη το επόμενο τριήμερο με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν τιμές ρεκόρ σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι χώρες της Ιβηρικής. 

Το Σάββατο αναμένεται να είναι η θερμότερη μέρα της εβδομάδας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν αποκλείεται στην Ιβηρική να σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 47,8 βαθμών Κελσίου που κρατά η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου του 1977.

Τη χτεσινή μέρα σε πολλές πόλεις της Ισπανίας όπως στην Κόρντομπα και την Μαδρίτη η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 41 βαθμούς. Σήμερα η θερμοκρασία στην περιοχή του Μπανταχόθ,  κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, αναμένεται να φτάσει τους 44 βαθμούς. 

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια»

Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Meteoalarm, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, έχει ήδη εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» (πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου) που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταχόθ.

 Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.

Αντίστοιχα προβλήματα αναμένονται και στη νοτιοδυτική Γαλλία, με τις αρχές να εφιστούν την προσοχή ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι. 

Στη Γερμανία, στην πόλη Μπέρνμπουργκ, η θερμοκρασία έφτασε τους 39,2 βαθμούς και ίσως να ξεπεραστεί το ρεκόρ θερμοκρασίας στη χώρα που είναι στους 40,3 βαθμούς Κελσίου. 

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και στην Σουηδία η οποία έζησε τον θερμότερο Ιούλιο εδώ και πάνω από 200 χρόνια. 

Ο καύσωνας «σαρώνει» την Ευρώπη - Ποια περιοχή ίσως σπάσει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας της Αθήνας από το 1977 Facebook Twitter
ΕPA
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ