Ο καύσωνας πλήττει την Ιβηρική - «Ακραία ζέστη» προσεχώς σε Γαλλία και Βρετανία

Ο καύσωνας πλήττει την Ιβηρική - «Ακραία ζέστη» προσεχώς σε Γαλλία και Βρετανία Facebook Twitter
0

Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς, η Ιβηρική χερσόνησος δοκιμάζεται και πάλι σήμερα, ενώ ο υδράργυρος αναμένεται ότι θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες, λιγότερο από έναν μήνα μετά το προηγούμενο κύμα καύσωνα.

Τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν ταυτόχρονα την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα αυτών των φαινομένων.

Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet σήμερα το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως και 42 βαθμούς στην Εστρεμαδούρα και 41 στην Ανδαλουσία. Στα βορειοδυτικά, όπου συνήθως δεν κάνει τόση ζέστη, η μέγιστη θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

Ο καύσωνας που ξεκίνησε από την Κυριακή αναμένεται πως θα έχει διάρκεια 9-10 ημερών, θα είναι δηλαδή «ένα από τα τρία μεγαλύτερα κύματα που έχει βιώσει η Ισπανία από το 1975», ανέφερε ο Ρουμπέν δελ Κάμπο, ένας εκπρόσωπος της Aemet. Υπενθύμισε εξάλλου ότι τα κύματα καύσωνα έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 12 χρόνια.

Σύμφωνα με την Aemet, οι πιο ακραίες θερμοκρασίες αναμένονται από αύριο μέχρι και την Πέμπτη. Η υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει από τώρα εάν θα σπάσει το απόλυτο ρεκόρ που καταγράφηκε πέρσι τον Αύγουστο στο Μοντόρο και ήταν οι 47,4 βαθμοί Κελσίου.

Στη γειτονική Πορτογαλία ο υδράργυρος έφτασε έως και τους 44 βαθμούς την Κυριακή σε ορισμένες ζώνες, δυσκολεύοντας την κατάσβεση των πυρκαγιών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων, στην κοινότητα Οουρέμ, τέθηκε σήμερα υπό έλεγχο.

«Ακραία ζέστη»

Ένα νέο κύμα ζέστης πλήττει στο μεταξύ από σήμερα τη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι αύριο Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 36-38 βαθμών στην κοιλάδα του Ροδανού και στη συνέχεια η ζέστη θα επεκταθεί προς τα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια. Δεν αποκλείεται από την Κυριακή και μετά να εξελιχθεί σε κύμα καύσωνα (υψηλή θερμοκρασία μέρα και νύτα). Σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Λεάς, της Météo-France, το φαινόμενο θα διαρκέσει 8-10 ημέρες και η κορύφωσή του αναμένεται «μεταξύ Σαββάτου και Τρίτης», 19 Ιουλίου.

Προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» από την επόμενη Κυριακή εξέδωσε σήμερα και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας. Η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Αγγλία και σε μέρος της Ουαλίας.

Οι θερμοκρασίες ήδη από τις αρχές αυτής της εβδομάδας είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες για την εποχή. Σήμερα και αύριο ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 33 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοδυτική Βρετανία.

Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάγεται στις 25 Ιουλίου 2019 και ήταν οι 38,7°C που καταγράφηκαν στον βοτανικό κήπο του Κέιμπριτζ, στην ανατολική Αγγλία. Με βάση ορισμένα μοντέλα πρόβλεψης, ίσως το Σαββατοκύριακο και τ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM