Ο καρδινάλιος Ζαν-Πιερ Ρικάρντ ομολόγησε ότι κακοποίησε 14χρονο κορίτσι

Ο καρδινάλιος Ζαν-Πιερ Ρικάρντ ομολόγησε πως κακοποίησε 14χρονο κορίτσι Facebook Twitter
0

Ένας από τους πιο υψηλόβαθμους ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας παραδέχθηκε ότι κακοποίησε ένα 14χρονο κορίτσι πριν από 35 χρόνια και ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Ο καρδινάλιος Ζαν-Πιερ Ρικάρντ εξέδωσε γραπτή δήλωση τη Δευτέρα, στον απόηχο μιας έκθεσης που εκδόθηκε πέρυσι αποκαλύπτοντας «μαζικά φαινόμενα» σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη γαλλική Καθολική Εκκλησία.

«Πριν από τριάντα πέντε χρόνια, όταν ήμουν ιερέας, συμπεριφέρθηκα με καταδικαστέο τρόπο σε ένα νεαρό κορίτσι ηλικίας 14 ετών», δήλωσε ο Ricard. «Η συμπεριφορά μου προκάλεσε αναπόφευκτα σοβαρές και διαρκείς συνέπειες για το άτομο αυτό», πρόσθεσε.

Ο 78χρονος Ricard ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, έως ότου αποσύρθηκε από τη θέση αυτή το 2019 για να υπηρετήσει στη μητρόπολη της γενέτειράς του, την Dignes-les-Bains, στο νότιο τμήμα της χώρας. Τη δεκαετία του 1980, ήταν ιερέας στην αρχιεπισκοπή της Μασσαλίας.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της διάσκεψης των Γάλλων επισκόπων, αρχιεπίσκοπο Éric de Moulins-Beaufort.

Ο Moulins-Beaufort δήλωσε ότι 11 επίσκοποι και πρώην επίσκοποι, συμπεριλαμβανομένου του Ricard, είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση σε διάφορες υποθέσεις που διερευνήθηκαν από τη γαλλική δικαιοσύνη ή τις εκκλησιαστικές αρχές.

Ο Ricard ισχυρίστηκε ότι είχε μιλήσει με το θύμα και της ζήτησε συγχώρεση, χωρίς να διευκρινίσει πότε. Είπε επίσης ότι ζήτησε συγχώρεση «από όλους εκείνους που πλήγωσε» μέσω της δήλωσής του, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. 

Η Γαλλική Καθολική Εκκλησία μόλις άρχισε να καταβάλλει οικονομικές αποζημιώσεις σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ο Ρικάρντ δήλωσε ότι αποφάσισε «να μην παραμείνει άλλο σιωπηλός» και ότι ήταν διαθέσιμος για τη δικαιοσύνη της χώρας και για τις εκκλησιαστικές αρχές.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από ανεξάρτητη επιτροπή εκτιμά ότι 330.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε διάστημα 70 ετών από ιερείς ή άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την εκκλησία στη Γαλλία.

Ο απολογισμός περιελάμβανε περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς και τα υπόλοιπα από πρόσωπα σε συναφείς θεσμούς, όπως αρχηγούς προσκόπων και συμβούλους κατασκηνώσεων. Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε ευρύτερη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η έκθεση περιέγραφε μια «συστημική» συγκάλυψη από εκκλησιαστικούς αξιωματούχους και καλούσε τη Γαλλική Καθολική Εκκλησία να σεβαστεί το κράτος δικαίου στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ