O Kαντάφι είναι νεκρός

O Kαντάφι είναι νεκρός Facebook Twitter
0

O Kαντάφι είναι νεκρός Facebook Twitter
Το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι επιβεβαίωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης,Μαχμούντ Τζιμπρίλ. «Επιβεβαιώνουμε ότι όλα το κακά -και ο Καντάφι- εξαφανίστηκαν από την αγαπημένη μας πατρίδα», είπε. «Νομίζω ότι οι Λίβυοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ήλθε η ώρα για μια νέα, ενωμένη Λιβύη, ένα λαό με κοινό μέλλον», πρόσθεσε. Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και το ΝΑΤΟ τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την είδηση του θανάτου του ανθρώπου που κυβέρνησε τη Λιβύη για 42 χρόνια.

Οι αντικαθεστωτικοί έδωσαν, πάντως, στη δημοσιότητα φωτογραφίες αιμόφυρτου άνδρα, ο οποίος μοιάζει στον τέως ηγέτη της Λιβύης. Η ταυτότητα του εικονιζόμενου δεν έχει εξακριβωθεί. Ωστόσο, ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya γνωστοποίησε ότι του δόθηκε άδεια να κινηματογραφήσει το πτώμα του Καντάφι, όταν εκείνο μεταφερθεί στη Μισράτα.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στο λιβυκό λαό.

Η πρώτη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί

Η πρώτη φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοίΝωρίτερα, ο αξιωματούχος του Συμβουλίου, Αμπντέλ Μαζίντ, είχε δηλώσει τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Καντάφι είχε τραυματιστεί και στα δύο πόδια, είχε συλληφθεί και οδηγείτο με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Λίγη ώρα αργότερα, δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ότι ο Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του.

Aκόμη μία φωτογραφία είδε το φως της δημοσιότητας, μέσω της συχνότητας του Al Jazeera

Aκόμη μία φωτογραφία είδε το φως της δημοσιότητας, μέσω της συχνότητας του Al JazeeraΣύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών, ο Καντάφι τραυματίστηκε τα ξημερώματα καθώς επιχειρούσε να διαφύγει από τη Σύρτη. Η αυτοκινητοπομπή στην οποία φέρεται να επέβαινε δέχτηκε πυρά από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία γνωστοποίησε ότι χτύπησε σήμερα δύο οχήματα, κοντά στη Σύρτη. Παραμένει όμως άγνωστο αν ο Καντάφι ήταν επιβάτης σε ένα από αυτά.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη του γιου του Καντάφι, Μουτασίμ. Οι πληροφορίες για την τύχη του είναι συγκεχυμένες, καθώς σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι τραυματισμένος, αλλά ζωντανός και σύμφωνα με άλλες είναι νεκρός. Νεκρός φέρεται να είναι και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Καντάφι.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι συνελήφθη και ο Μούσα Ιμπραήμ, εκπροσώπου του καθεστώτος Καντάφι.

Όσον αφορά στον άλλο γιο του Καντάφι, τον Σαΐφ Αλ-Ισλάμ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης υποστήριξε ότι έχει εντοπιστεί και η επιχείρηση για τη σύλληψή του είναι σε εξέλιξη.

Ο πρώτος ηγέτης που σχολίασε τις εξελίξεις ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. "Ο πόλεμος τελείωσε", έσπευσε να δηλώσει ο ιταλός πρωθυπουργός. Νατοϊκός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είπε στο CNN ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα συζητήσουν εντός της ημέρας για τη λήξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη.

O γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι ο θάνατος του Καντάφι είναι "το τέλος της αρχής" για τη Λιβύη. Κάλεσε τους Λίβυους να αναγνωρίσουν ότι τώρα είναι η ώρα της ανοικοδόμησης και όχι της εκδίκησης.

Πηγή: enet.gr

___________________________________________________________________

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM