Ο Γάλλος που συνελήφθη στην Ουκρανία ετοίμασε 15 επιθέσεις στη διάρκεια του Euro 2016

Ο Γάλλος που συνελήφθη στην Ουκρανία ετοίμασε 15 επιθέσεις στη διάρκεια του Euro 2016 Facebook Twitter
1

Ένας Γάλλος που ετοίμαζε 15 επιθέσεις στη Γαλλία πριν και κατά τη διάρκεια του Euro 2016 συνελήφθη στις 21 Μαΐου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα στο Κίεβο ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) Βασίλ Γκρίτσακ.
Στην κατοχή του γάλλου πολίτη βρέθηκαν 125 κιλά εκρηκτικού ΤΝΤ και ένα οπλοστάσιο με πολεμικά όπλα.


"Η SBU κατάφερε να εμποδίσει 15 τρομοκρατικές ενέργειες που σχεδιάζονταν στη Γαλλία την παραμονή και κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου", ανακοίνωσε ο Γκρίτσακ διευκρινίζοντας ότι ο Γάλλος αυτός είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην "πολιτική της κυβέρνησής του σε σχέση με τη μαζική άφιξη αλλοδαπών στη Γαλλία, την εξάπλωση του Ισλάμ και την παγκοσμιοποίηση". Ο Γάλλος δήλωσε ότι πρόθεσή του ήταν να διαπράξει επιθέσεις στη Γαλλία.


Ο Γκρίτσακ είπε πως ο Γάλλος είχε πρόθεση να πλήξει τζαμιά, συναγωγές, κτίρια που έχουν σχέση με τη διεξαγωγή του Euro, κτίρια στα οποία στεγάζονται γαλλικές κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη που είναι αρμόδια για την είσπραξη των φόρων, αυτοκινητοδρόμους.


Σύμφωνα με τον Γκρίτσακ, ο άνδρας συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα ουκρανο-πολωνικά σύνορα με το αυτοκίνητό του που ήταν γεμάτο με όπλα και εκρηκτικά. "Ο Γάλλος, τον οποίο παγίδευσαν οι μυστικές υπηρεσίες, είχε πέντε όπλα καλάσνικοφ, 5.000 σφαίρες, εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών, 125 κιλά ΤΝΤ και 100 πυροκροτητές, 20 κουκούλες και άλλο υλικό".


Σύμφωνα με την SBU, ο Γάλλος έφθασε στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο του 2015 και προσποιούμενος τον εθελοντή, ήρθε σε επαφή με στρατιωτικές μονάδες στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ένοπλες δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με φιλορώσους αυτονομιστές. Ο σκοπός του ήταν να αγοράσει όπλα και εκρηκτικά.


"Άρχισε να ενδιαφέρεται για τρόπους αγοράς στην Ουκρανία όπλων, εκρηκτικών και άλλου εξοπλισμού", διευκρίνισε ο Βασίλ Γκρίτσακ. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν επί έξι μήνες πριν προχωρήσουν στη σύλληψή του.
Ο αρχηγός της SBU είπε ότι οι Ουκρανοί δεν είχαν πρόθεση να αποκαλύψουν τη σύλληψη αυτή πριν από το τέλος του Euro 2016, αλλά έπειτα από διαρροές στον Τύπο αναγκάστηκαν να την ανακοινώσουν.


Σύμφωνα με γαλλικές αστυνομικές πηγές, ο 25χρονος από τη Λωρραίνη, άγνωστος μέχρι τώρα στις υπηρεσίες της αστυνομίας, εργαζόταν σε αγροτικό συνεταιρισμό του Κάτω Ρήνου στην ανατολική Γαλλία.


Στη Γαλλία, έρευνα διενεργείται από το Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και την περιφερειακή υπηρεσία της δικαστικής αστυνομίας στο Νανσί. Οι γάλλοι ερευνητές "είναι εν αναμονή", σύμφωνα με αστυνομική πηγή. "Αίτημα διεθνούς δικαστικής συνδρομής εστάλη, αλλά κανένα δικαστικό στοιχείο δεν έχει σταλεί επί του παρόντος από τους Ουκρανούς.
Έρευνα διεξήχθη στο σπίτι του Γάλλου στο Ναντ-λε-Πετί, ένα χωριό 80 κατοίκων, στη Μεζ της ανατολικής Γαλλίας. Η έρευνα δεν αποκάλυψε τίποτα ιδιαίτερο. "Κατασχέθηκε ένα μπλουζάκι με το ακρωνύμιο ακροδεξιάς οργάνωσης", δήλωσε αστυνομική πηγή.

Οι Ουκρανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο της σύλληψης με τον δράστη να καταγράφεται να φορτώνει τον βαρύ οπλισμό σε ένα λευκό βαν. Στη συνέχεια γίνεται η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων.

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Από πού αγοράζει κανείς 125 κιλά TNT και αντιαρματικές ρουκέτες;Όλα μόνος του; Σύλληψη σχεδίου, εκτέλεση, κουβάλημα;Κατά την ώρα της σύλληψής του ήταν και ο ίδιος άοπλος και η αντιτρομοκρατικη;