Ο εθνικιστής Όρμπαν νικητής των εκλογών στην Ουγγαρία

Ο εθνικιστής Όρμπαν νικητής των εκλογών στην Ουγγαρία Facebook Twitter
5

Καθαρή νίκη στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία κατήγαγε ο δεξιός εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν, εικόνισμα της ευρωπαϊκής λαϊκιστικής δεξιάς, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο καθώς η διχασμένη αντιπολίτευση, που υπέστη βαριά ήττα, εισέρχεται σε περίοδο ενδοσκόπησης.

Το Φίντες του Όρμπαν συγκεντρώνει ποσοστό 48,9% με το 95% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής η εθνική εκλογική επιτροπή. Τα ποσοστό του είναι κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα πριν από τέσσερα χρόνια και θα επιτρέψει στον Όρμπαν να διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην ουγγρική Βουλή, όπως και το 2010 και το 2014.

Η συμμετοχή έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ (69,26%, +7%) με ορισμένα εκλογικά τμήματα να παραμένουν ανοικτά τρεις ώρες μετά το πέρας του τυπικού χρονοδιαγράμματος της ψηφοφορίας, κάτι που δημιούργησε σε κάποιους την αίσθηση πως μπορεί να σημειωνόταν μια θεαματική ανατροπή. Αλλά ο εμφανώς ανακουφισμένος Όρμπαν εντέλει ανακοίνωσε την «ιστορική» νίκη της παράταξής του.

«Αυτή είναι μια ιστορική νίκη, που μας δίνει τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, να υπερασπιστούμε την Ουγγαρία», είπε ο 54χρονος πρωθυπουργός στο πλήθος των υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην όχθη του Δούναβη.

«Ο Βίκτορ είναι ο μοναδικός δυνατός ηγέτης για την Ουγγαρία. Αυτό το αποτέλεσμα αποδεικνύει πως το έθνος τον στηρίζει. Δεν υπάρχει κανένας άλλος σαν αυτόν στη χώρα», δήλωσε εκστασιασμένη η Έβα Χάλας, μια 53χρονη ψηφοφόρος.

Ο Όρμπαν, μοντέλο για τους δεξιούς λαϊκιστές στην Ευρώπη, όνειδος για εκείνους που καταγγέλλουν την αυταρχική του παρέκκλιση, δήλωνε πριν από τις εκλογές της Κυριακής ότι θέλει να καταστήσει «αμετάκλητες» τις αλλαγές που προώθησε αφότου επανήλθε στην εξουσία το 2010.

Θαυμαστής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πρωθιερέας μιας «ανελεύθερης» δημοκρατίας, αιχμή του δόρατος του αγώνα εναντίον της έλευσης μεταναστών στην Ευρώπη, ο Όρμπαν από το 2010 ασκεί την εξουσία περιορίζοντας ελευθερίες εν ονόματι του «εθνικού συμφέροντος» και συγκεντρώνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά κρίσιμων τομέων, από την οικονομία μέχρι τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτόκλητος υπερασπιστής της «χριστιανικής Ευρώπης», ο Όρμπαν επιδόθηκε σε ακόμη εντονότερη ξενοφοβική ρητορική στην προεκλογική του εκστρατεία, καταφερόμενος αέναα εναντίον του Τζορτζ Σόρος, του αμερικανού επενδυτή, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχηστρώνει τη μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη.

«Μεγάλη και καθαρή νίκη του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία: η ανατροπή των αξιών και η μαζική μετανάστευση που προωθεί η ΕΕ απορρίφθηκαν εκ νέου», πανηγύρισε μέσω Twitter η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας.

Ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός δεν έπαψε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να επισείει τον κίνδυνο ήττας του Φίντες που εξίσωνε με το «χάος» της έλευσης μεταναστών, με τη νίκη του «εχθρού», που θέλει να «διώξει» τους Ούγγρους από τον τόπο τους.

Η αντιπολίτευση, τόσο το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο και το εθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ, από την πλευρά τους προεκλογικά κατήγγειλαν το πελατειακό κράτος, την αποσάθρωση των κρατικών υπηρεσιών, την ανεπαρκή αγοραστική δύναμη των Ούγγρων, που παρά το ότι η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό (3,8%) εξωθεί πολλούς να μεταναστεύουν. Αποπειράθηκε να εκμεταλλευθεί την αποστροφή μέρους τουλάχιστον του εκλογικού σώματος έναντι του Όρμπαν και του πολιτικού του λόγου. Αλλά ηττήθηκε.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό Γιόμπικ, που κατέβαλε προσπάθειες να προβάλει πιο «κεντρώα» και μετριοπαθή εικόνα, δεν κατάφερε να βελτιώσει την προ τετραετίας επίδοσή του και περιορίζεται στο 19,8% των ψήφων. Ο ηγέτης του Γκάμπορ Βόνα υπέβαλε την παραίτησή του.

Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP- P) βλέπει το δικό του ποσοστό να περιορίζεται στο 12,4%. Το προεδρείο του επίσης υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών Γκιούλα Μόλναρ.

Το κόμμα των πρασίνων (LMP) συγκεντρώνει το 6,9% των ψήφων.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η συμμαχία Φίντες- KDNP αναμένεται ότι θα καταλάβει 133 ως 134 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο, επί συνόλου 199, το Γιόμπικ 26 και οι Σοσιαλιστές 20.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Ας μην γινει η Ανατολικη Ευρωπη πολυπολυτισμική,δεν πειράζει.Επίσης αποψή μου είναι ότι αν μια στο δισ/ριο αποτύχει η πολυπολιτισμικότητα(σε 10,50 100 χρόνια) στην Δυση καλό είναι να έχουν και κάπου να καταφύγουν ,να "προσφύγουν " τα θύματα της αποτυχίας.
Δυσάρεστο γεγονός αλλα αναμενόμενο.Αυτόκλητος υπερασπιστής της «Νεοναζιστικής Ευρώπης», ο Ούγγρος Όρμπαν έχει ξενοφοβική ρητορική, είναι θαυμαστής του Πούτιν.... και με ολα αυτά καταλαβαίνεις το ψυχικό του πρόβλημα.
<<<< Το Φίντες του Όρμπαν συγκεντρώνει ποσοστό 48,9% με το 95% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής η εθνική εκλογική επιτροπή. Τα ποσοστό του είναι κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα πριν από τέσσερα χρόνια και θα επιτρέψει στον Όρμπαν να διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην ουγγρική Βουλή, όπως και το 2010 και το 2014. Η συμμετοχή έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ (69,26%, +7%) >>>> Κάρφος εις τα όμματα των Ευρωπαίων Φιλελέδων...