Ο Ερντογάν ζητά Σουηδία και Φινλανδία να παραδώσουν 130 «τρομοκράτες»- Για να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν ζητά Σουηδία και Φινλανδία να παραδώσουν 130 «τρομοκράτες» για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να εκδώσουν δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες προκειμένου η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρώτα από όλα, πρέπει να εκδώσουν σχεδόν 130 τρομοκράτες για να περάσουν οι υποψηφιότητες τους από το κοινοβούλιο μας. Δυστυχώς, δεν το έχουν κάνει ακόμα», είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος σε μια συγκέντρωση νεολαίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνεται ότι Ουγγαρία και Τουρκία είναι οι μόνες δύο χώρες, που χρειάζεται να επικυρώσουν την κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Αν και η Ουγγαρία είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ με την ένταξη των δυο χωρών, η Τουρκία επιμένει ότι για να το κάνει χρειάζονται αντίστοιχες εγγυήσεις.

Σουηδία και Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο που θα οδηγούσε στο να αμβλύνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την φερόμενη υποστήριξή τους σε κουρδικές οργανώσεις.

Πριν από έναν μήνα, σουηδικό δικαστήριο εμπόδισε την έκδοση ενός εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου που αναγνωρίστηκε από τον Ερντογάν ως ένα από τα άτομα που έπρεπε να εκδώσει η Στοκχόλμη για να λάβει την έγκριση της Τουρκίας.

«Η Τουρκία μερικές φορές κατονομάζει άτομα που θα ήθελε να είχε εκδώσει η Σουηδία, και είναι γνωστό ότι η σουηδική νομοθεσία είναι πολύ σαφής σε ό,τι αφορά αυτό. Ό,τι δηλαδή τα δικαστήρια λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο να το αλλάξουν», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον την περασμένη Τετάρτη.

«Δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να επισκιάζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε καλά», πρόσθεσε σχετικά με την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας οξύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν διαδηλωτές στη Στοκχόλμη κρέμασαν ένα ομοίωμα του Ερντογάν, οδηγώντας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση να καλέσει τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός αργότερα είπε ότι το ομοίωμα του Ερντογάν ήταν μια «πράξη δολιοφθοράς», που στόχο είχε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία από την άλλη, δεν έχει λάβει νέα λίστα ατόμων, τα οποία η Τουρκία θα ήθελε να εκδοθούν, όπως δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο σε ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με «ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο» που επικαλέστηκε ο Guardian το περασμένο Σάββατο, είναι σχεδόν απίθανο η Τουρκία να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πριν από τις επόμενες τουρκικές εκλογές.

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο αλλά ενδέχεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM