Ο Ερντογάν ζητά Σουηδία και Φινλανδία να παραδώσουν 130 «τρομοκράτες»- Για να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν ζητά Σουηδία και Φινλανδία να παραδώσουν 130 «τρομοκράτες» για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να εκδώσουν δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες προκειμένου η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρώτα από όλα, πρέπει να εκδώσουν σχεδόν 130 τρομοκράτες για να περάσουν οι υποψηφιότητες τους από το κοινοβούλιο μας. Δυστυχώς, δεν το έχουν κάνει ακόμα», είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος σε μια συγκέντρωση νεολαίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνεται ότι Ουγγαρία και Τουρκία είναι οι μόνες δύο χώρες, που χρειάζεται να επικυρώσουν την κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Αν και η Ουγγαρία είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ με την ένταξη των δυο χωρών, η Τουρκία επιμένει ότι για να το κάνει χρειάζονται αντίστοιχες εγγυήσεις.

Σουηδία και Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο που θα οδηγούσε στο να αμβλύνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την φερόμενη υποστήριξή τους σε κουρδικές οργανώσεις.

Πριν από έναν μήνα, σουηδικό δικαστήριο εμπόδισε την έκδοση ενός εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου που αναγνωρίστηκε από τον Ερντογάν ως ένα από τα άτομα που έπρεπε να εκδώσει η Στοκχόλμη για να λάβει την έγκριση της Τουρκίας.

«Η Τουρκία μερικές φορές κατονομάζει άτομα που θα ήθελε να είχε εκδώσει η Σουηδία, και είναι γνωστό ότι η σουηδική νομοθεσία είναι πολύ σαφής σε ό,τι αφορά αυτό. Ό,τι δηλαδή τα δικαστήρια λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο να το αλλάξουν», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον την περασμένη Τετάρτη.

«Δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να επισκιάζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε καλά», πρόσθεσε σχετικά με την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας οξύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν διαδηλωτές στη Στοκχόλμη κρέμασαν ένα ομοίωμα του Ερντογάν, οδηγώντας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση να καλέσει τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός αργότερα είπε ότι το ομοίωμα του Ερντογάν ήταν μια «πράξη δολιοφθοράς», που στόχο είχε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία από την άλλη, δεν έχει λάβει νέα λίστα ατόμων, τα οποία η Τουρκία θα ήθελε να εκδοθούν, όπως δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο σε ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με «ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο» που επικαλέστηκε ο Guardian το περασμένο Σάββατο, είναι σχεδόν απίθανο η Τουρκία να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πριν από τις επόμενες τουρκικές εκλογές.

Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο αλλά ενδέχεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM