ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα - Βολές στον Αναστασιάδη για ΑΟΖ

Ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα - Βολές στον Αναστασιάδη για ΑΟΖ Facebook Twitter
EPA
2

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφθασε το βράδυ στην κατεχόμενη Κύπρο, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη επίσκεψη από Τούρκους προέδρους στο ψευδοκράτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ο Ερντογάν έσπασε την παράδοση 37 ετών σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την ορκωμοσία του, πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν έφθασε στην Κύπρο προερχόμενος από το Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε μεταβεί για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε και διατυπώθηκαν εικασίες ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να είναι δυσαρεστημένος από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για την επίσκεψή του.

Ο Ερντογάν έφθασε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά η επίσημη υποδοχή του κατά 40 λεπτά, όπως και οι συνομιλίες του.

Ύστερα από κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, άρχισαν στις 9.15 μ.μ. διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, παρουσία των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων που μετέχουν στη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα.

Πάντως, ο Ερντογάν δεν εγκαινίασε το τεράστιο τέμενος στη Μια Μηλιά έξω από τη Λευκωσία συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών μέτρων, που μπορεί να δεχθεί 6.000 πιστούς για προσευχή.

Ο λόγος για την ακύρωση των εγκαινίων του τεμένους από τον Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστός.

Στους δρόμους από τους οποίους πέρασε ο Ερντογαν λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας με εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες να φρουρούν κάθε σημείο.

Υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας, "σημαίες" της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», τα εμβλήματα του κόμματος ΑΚΡ και φωτογραφίες του.

Η αναχώρηση του Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 11 μ.μ. ή και αργότερα, ανάλογα με τη διάρκεια των συνομιλιών του.

Τα μηνύματα του Ερντογάν για Κυπριακό και φυσικό αέριο

Στα πλαίσια της δικής του ομιλίας, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία στάθηκε ανέκαθεν στο πλευρό των τουρκοκυπρίων. Αυτό θα συνεχιστεί και στην νέα περίοδο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην μεταφορά νερού από την Ανατολία στο νησί.

Στην νέα περίοδο, η τουρκική πλευρά στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι σήμερα συζήτησε με τον κ. Ακιντζί πολλά θέματα, όπως τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Επίσης, συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα και με την «κυβέρνηση».

Το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και η Τουρκία επιθυμεί βιώσιμη και δίκαιη λύση, υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος στην συνέχεια πρόβαλλε την άποψη ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, πριν από ένα έτος ήρθε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, για το οποίο ευθύνεται η ελληνική πλευρά, η οποία δεν θέλει να μοιραστεί την πολιτική εξουσία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Τον τελευταίο χρόνο δεν άλλαξε δυστυχώς η νοοτροπία της ε/κ πλευράς, δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος προέβαλλε επίσης, την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν οραματίζεται κοινό μέλλον με τους τουρκοκύπριους.

Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στην μετατροπή-μετεξέλιξη των τουρκοκυπρίων σε μειονότητα στο ζήτημα της ΑΟΖ, ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε στο διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τον ίδιον, σε αυτό το πεδίο, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα όσα επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Διαφορετικά, υπενθυμίζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ότι η χώρα του έχει την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης και είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τα κατάλληλα βήματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Καθημερινή Κύπρου

Διεθνή
2

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτός Royal Ascot οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία εξαιτίας της σχέσης των γονιών τους με τον Έπσταϊν

Οι δύο πριγκίπισσες φέρεται να έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να παραστούν στον φετινό ετήσιο αγώνα ιπποδρομίας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες αν δημοσιεύσετε βίντεο από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν για ζωντανές μεταδόσεις και για δημοσίευση βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Επίθεση Ιράν στα ΗΑΕ: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες στα αεροδρόμια του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι

Σε όλο τον Κόλπο, το Ιράν χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και drones για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συμμάχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια