Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε καθημερινή ενημέρωση για τις ακροδεξιές διαδηλώσεις στη Βρετανία

Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε καθημερινή ενημέρωση για τις ακροδεξιές διαδηλώσεις στη Βρετανία Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Καθημερινή ενημέρωση για τις βίαιες ταραχές που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη Βρετανία από τα τέλη Ιουλίου ζήτησε από τους συνεργάτες του ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται στη Σκωτία μόνος για διακοπές.

Σύμφωνα με το Sky News, ο 75χρονος μονάρχης, που από τον περασμένο Φεβρουάριο δίνει μάχη με τον καρκίνο, ασχολείται ιδιωτικά με τις βίαιες ταραχές που έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, μετά την δολοφονία των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ την Δευτέρα 29 Ιουλίου. Μετά το ξέσπασμα των ταραχών από ακροδεξιούς, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ανώτατοι αξιωματούχοι της αστυνομίας προειδοποίησαν πως θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για ταχεία τιμωρία των εμπλεκομένων.

Μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι σε σχολή χορού στο Σάουθπορτ - κατά την οποία τρία κορίτσια 6,7 και 9 ετών σκοτώθηκαν και 8 άτομα τραυματίστηκαν- τα fake news που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον 17χρονο φερόμενο δράστη πως πρόκειται για εξτρεμιστή μουσουλμάνο που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία, πυροδότησαν ένα πρωτοφανές αντιμεταναστευτικό μένος και τα χειρότερα επεισόδια στη χώρα από το 2011.

Αν και η αστυνομία μετά το αιματηρό συμβάν δήλωσε ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και πως ο δράστης έχει γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακροδεξιές ομάδες διέδωσαν πως ο 17χρονος έχει σχέση με το Ισλάμ. Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν την Τρίτη 30 Ιουλίου - μία μέρα μετά την αιματηρή επίθεση - όταν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν αντικείμενα σε τζαμί του Σάουθπορτ. Η αστυνομία πιστεύει πως το πλήθος έχει σχέση με το ακροδεξιό, ισλαμοφοβικό κίνημα «English Defence League», το οποίο είναι ενεργό από το 2009 και ακολουθεί κυρίως την τακτική των διαδηλώσεων στους δρόμους.

Μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης σε ολόκληρη τη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία είχε πληροφορίες για περισσότερες από 100 ακροδεξιές συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας για το βράδυ της Τετάρτης, με τις Αρχές να κινητοποιούν 6.000 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς καθώς και δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής. Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πολλές από τις διαδηλώσεις ακυρώθηκαν επειδή οι ομάδες μίσους φοβήθηκαν τις μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από αντιφασιστικές ομάδες σε πολλές πόλεις σε ολοκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, αν και οι ακροδεξιοί διαδηλωτές είχαν προειδοποιήσει πως θα επιτεθούν γύρω στις 8 το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) σε νομικά γραφεία που ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης, κέντρα μεταναστών και ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες, τελικά δεν πραγματοποίησαν τις απειλές τους καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αντιφασιστικών οργανώσεων στο Μπράιτον, το Νιούκαστλ, το Μπρίστολ, το Λίβερπουλ, το Σέφιλντ, το Μπέρμιγχαμ και σε πολλές περιοχές του Λονδίνου, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Βρετανία δεν καλωσορίζει το μίσος».

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει ενεργή συμμετοχή σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή και τον διαθρησκευτικό διάλογο

Όπως αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε καθημερινή ενημέρωση για τις βίαιες ταραχές των ακροδεξιών ομάδων στη Βρετανία, μετά την είδηση πως το βράδυ της Τετάρτης αναμένονται περισσότερες από 100 συγκεντρώσεις από τους ακροδεξιούς σε όλη τη χώρα. Ο Βρετανός μονάρχης εδώ και χρόνια έχει ενεργή συμμετοχή σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Όμως, σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, ο εκάστοτε μονάρχης δεν είθισται να συμμετέχει στην πολιτική ή να εκφράζει την άποψή του για πολιτικά θέματα.

Ο βασιλιάς Κάρολος ίδρυσε το 1976 την οργάνωση Prince's Trust, η οποία βοηθά τους νέους Βρετανούς μέχρι 30 ετών που είναι άνεργοι να αποκτήσουν τα εφόδια για να βρουν εργασία ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Καθώς αυτό έγινε σε μία περίοδο που η Βρετανία μαστιζόταν από κρίση ανεργίας πολλοί τον κατηγόρησαν για εμπλοκή στην πολιτική. «Αν είναι ανάμειξη στην πολιτική το να ανησυχεί κανείς για τις υποβαθμισμένες περιοχές, όπως κάνω εγώ εδώ και 40 χρόνια, αν αυτό είναι ανάμειξη, είμαι περήφανος για αυτό», είχε απαντήσει εκείνη την περίοδο ο Βρετανός γαλαζοαίματος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα επίθεση με όπλα στις ΗΠΑ: Άγνωστος πυροβόλησε διερχόμενους σε αυτοκινητόδρομο του Κεντάκι

Διεθνή / Νέα επίθεση με όπλα στις ΗΠΑ: Άγνωστος πυροβόλησε διερχόμενους σε αυτοκινητόδρομο του Κεντάκι

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη - Τέσσερις ως έξι άνθρωποι χτυπήθηκαν από σφαίρες - Πυροβολούσε κατά οχημάτων - Έχει αναγνωρισθεί αλλά παραμένει ασύλληπτος
LIFO NEWSROOM