Βρετανία: Στους δρόμους και η Αντιτρομοκρατική για τις 100 ακροδεξιές συγκεντρώσεις απόψε

Βρετανία: Στους δρόμους και η Αντιτρομοκρατική για τις 100 ακροδεξιές συγκεντρώσεις απόψε Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια ακροδεξιών υπό το σύνθημα «Φτάνει πια» στη Βρετανία / Φωτ.: Getty Images
0

Περισσότερες από 100 ακροδεξιές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για απόψε στη Βρετανία, με τις αρχές να κινητοποιούν 6.000 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, καθώς και δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής - τη μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία στους βρετανικούς δρόμους εδώ και 13 χρόνια.

Η αστυνομία παρακολουθεί τουλάχιστον 30 τοποθεσίες όπου ακροδεξιές ομάδες έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το BBC. Μέρη όπως το Κεντ, το Λίβερπουλ και το Ρόδεραμ -που βίωσαν τις προηγούμενες ημέρες βίαια επεισόδια από ακροδεξιές οργανώσει- βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ σε δεκάδες πόλεις έχουν ανακοινωθεί αντισυγκεντρώσεις.

Η αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον 1.300 αστυνομικοί, προειδοποιώντας για «εκδηλώσεις που σχεδιάζονται από ομάδες μίσους και διχασμού σε ολόκληρη την πρωτεύουσα»

Μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ -κατά την οποία τρία κοριτσια 6,7 και 9 ετών σκοτώθηκαν και 8 άτομα τραυματίστηκαν- τα fake news που κυκλοφόρησαν στα social media σχετικά με τον 17χρονο φερόμενο δράστη πως πρόκειται για εξτρεμιστή μουσουλμάνο που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία, πυροδότησαν ένα πρωτοφανές αντιμεταναστευτικό μένος και τα χειρότερα επεισόδια στη χώρα από το 2011. 

Κοινό μέτωπο Εργατικών - Τόρις ενάντια στην ακροδεξιά βία

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών είναι η πρώτη πολιτική κρίση για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα μήνα, αφού το Εργατικό Κόμμα του νίκησε τους Συντηρητικούς, οι οποίοι βρίσκονταν στην κυβέρνηση επί 14 χρόνια.

Όσο ήταν στην εξουσία, οι Τόρις προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τη μετανάστευση, υποσχόμενοι να τη μειώσουν - κάτι που δεν κατάφεραν. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες ενώθηκαν με τους Εργατικούς στην καταδίκη των βίαιων διαδηλώσεων με τον πρώη πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και νυν ηγέτη της αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι οι ταραχές «δεν έχουν καμία σχέση με την τραγωδία στο Σάουθπορτ».

Η αστυνομία, είπε ο Σούνακ, «έχει την πλήρη υποστήριξή μας για την ταχεία αντιμετώπιση αυτών των εγκληματιών».

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο δίνει προτεραιότητα στον δικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις του με τα έθνη του Κόλπου που δεν θέλουν ένα ισχυρότερο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM