Ο Ασάνζ θα αγωνιστεί για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο Ασάνζ θα αγωνιστεί για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε σήμερα πως ο πελάτης του θα αγωνιστεί εναντίον του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα Βρετανός δικαστής που εξέτασε την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks.

Ο Ασάνζ οδηγήθηκε σήμερα σε δικαστήριο του Λονδίνου μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού και τη σύλληψή του επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του πριν από σχεδόν επτά χρόνια.

Ο ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη επίσης σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες τον κατηγορούν ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.

«Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ.

«Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες.»

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

 To Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ σήμερα Πέμπτη.

Η Σουηδία έλαβε επίσημο έτοιμα να ανοιχθεί εκ νέου η έρευνα για βιασμό

Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε επίσημο αίτημα να ανοιχτεί εκ νέου η έρευνα για βιασμό που εμπλέκει τον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μια υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο το 2017.

Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα.

«Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρουν ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο, ο νομικός σύμβουλος στη Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ανοίξει εκ νέου η σουηδική προκαταρκτική έρευνα που αφορά τον βιασμό», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.

Το αίτημα ανατέθηκε στην αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέα Έβα Μαρί Πίρσον.

«Θα εξετάσουμε τώρα το θέμα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση», τόνισε η Πίρσον σε ανακοίνωσή της.

Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, καθώς φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε.

Τον Μάιο του 2017, μια δικαστής στη Σουηδία αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα βιασμού εις βάρος του ιδρυτή των Wikileaks λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων γεγονότων σχετικών με την υπόθεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία, παρακάμπτοντας θαλάσσιες οδούς

Διεθνή / Η Κίνα χτίζει τη «νέα Διώρυγα του Σουέζ» για να ενώσει την Ευρώπη με την Ασία

Η Κίνα κατασκευάζει αθόρυβα εναλλακτικές οδούς για να εξάγει αγαθά προς την Ευρώπη χωρίς να περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό νότια του Ισημερινού, προκειμένου να αποφύγει εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στην περιοχή
LIFO NEWSROOM