Ο Άσαντ βρίσκεται στη Μόσχα - Η Ρωσία χορήγησε άσυλο στον ίδιο και την οικογένειά του

Ο Άσαντ βρίσκεται στη Μόσχα - Η Ρωσία χορήγησε άσυλο στον ίδιο και την οικογένειά του Facebook Twitter
0

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται στη Μόσχα και η Ρωσία χορήγησε άσυλο στον ίδιο και την οικογένειά του, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγή του Κρεμλίνου.

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του έφτασαν στη Μόσχα αφού τους χορηγήθηκε άσυλο στη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσα ενημέρωσης TASS, που επικαλείται πηγή στο Κρεμλίνο. «Ο Άσαντ και η οικογένειά του έφτασαν στη Μόσχα. Η Ρωσία, για ανθρωπιστικούς λόγους, τους χορήγησε άσυλο», δήλωσε η πηγή του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το TASS

Η Μόσχα έχει επίσης ζητήσει τη Δευτέρα κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, λένε διπλωμάτες.

Η Ρωσία υπήρξε βασικός σύμμαχος του προέδρου Άσαντ κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, βοηθώντας τον να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας μετά την εξέγερση που ξεκίνησε το 2011. Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ αποτελεί πλήγμα για το κύρος της.

Στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες για να στηρίξουν τον Άσαντ το 2015, ένας από τους βασικούς στόχους της Ρωσίας ήταν να επιβεβαιωθεί ως παγκόσμια δύναμη. Ήταν η πρώτη μεγάλη πρόκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν ως προς τη δύναμη και την κυριαρχία της Δύσης, μακριά από τον πρώην σοβιετικό χώρο. Σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική βοήθεια, οι συριακές αρχές παραχώρησαν στη Ρωσία 49ετή μίσθωση της αεροπορικής βάσης στο Hmeimim και της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς.

Η Ρωσία είχε εξασφαλίσει ένα σημαντικό στήριγμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι βάσεις έγιναν κόμβοι για τη μεταφορά στρατιωτικών εργολάβων μέσα και έξω από την Αφρική. Ο Άσαντ ήταν ο πιο σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Το Κρεμλίνο είχε επενδύσει πολλά σε αυτόν. Είχε διοχετεύσει πόρους - οικονομικούς, στρατιωτικούς, πολιτικούς - για να τον κρατήσει στην εξουσία. Οι ρωσικές αρχές θα δυσκολευτούν να παρουσιάσουν την ανατροπή του ως οτιδήποτε άλλο εκτός από πλήγμα για τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM